Frequent verzuim aanpakken? Wij geven 3 gouden tips
Als een medewerker zich in 12 maanden tijd 3 keer of vaker ziekmeldt, spreken we van frequent verzuim. Vaak leidt frequent verzuim tot langdurige ziekte. Dit wilt u het liefst voorkomen. Daarom geven we in deze blog 3 gouden tips om frequent verzuim aan te pakken.
Tips om frequent verzuim aan te pakken
Maar liefst 70% van het ziekteverzuim heeft te maken met gedrag. Aangezien gedrag te beïnvloeden is, betekent dit dat een groot deel van het verzuim te voorkomen of te verkorten is. Het is daarom belangrijk om in het verzuimprotocol duidelijk te zijn over de regels rondom ziekte en herstel. Maar met alleen een protocol bent u er niet. Om frequent verzuim terug te dringen, moet u in actie komen. Daarom deze drie tips:
1. Maak frequent verzuim bespreekbaar
Als werkgever/leidinggevende heeft u invloed op het verzuim van uw medewerker. Om frequent verzuim terug te dringen, is het daarom belangrijk dat u de frequent verzuimsituatie met uw medewerker bespreekt.
Hoe voer ik een frequent verzuimgesprek?
Voor het voeren van een frequent verzuimgesprek is het volgende belangrijk:
- Zorg voor een actueel overzicht van de ziekmeldingen.
- Het gaat niet om verantwoording van de ziekmeldingen, maar om oplossingen en het maken van afspraken om verzuim in de toekomst te voorkomen.
- Kijk met elkaar naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen.
- Geef uw medewerker verantwoordelijkheid (laat hem/haar met mogelijke oplossingen komen).
- Zorg voor een positieve houding (zacht op de persoon en duidelijk op de inhoud).
- Volg de training 'Verzuim' en leer hoe u verzuimgesprekken kunt voeren als een professional.
2. Stel een actieplan op
Wanneer u frequent verzuim bespreekbaar hebt gemaakt en de oorzaak duidelijk is, kunt u samen met uw medewerker een actieplan opstellen. Hierin noteren jullie de gemaakte afspraken waar jullie op terug kunnen vallen. Belangrijk is om dit actieplan regelmatig te evalueren. Plan deze evaluatie(s) direct in. Zo houdt u het veranderende gedrag in stand. Geef daarnaast complimenten bij vooruitgang en bespreek ook wat u als werkgever/leidinggevende kan doen om het verzuim van uw medewerker te verminderen.
3. Vergroot het werkplezier
Om frequent verzuim terug te dringen, is het belangrijk dat u aandacht besteedt aan werkplezier van uw medewerker. Dit kunt u doen door te kijken naar wat hem/haar energie geeft. Neem dit mee in het actieplan. Meer werkplezier vergroot immers ook de productiviteit.
Frequent verzuim terugdringen met Perspectief
Het aanpakken van frequent verzuim is een belangrijke stap naar vitale medewerkers en een vitale organisatie. Met deze drie gouden tips heeft u handvatten om het frequent verzuim in uw organisatie te verminderen en het werkplezier van uw medewerkers te vergroten.
Bent u benieuwd hoe Perspectief u hierbij kan ondersteunen? Neem dan contact met ons op voor een gratis vrijblijvend adviesgesprek. Samen maken we uw organisatie én medewerkers beter!
Deze blog is geschreven door:
Robin Kroon
Content- en marketingspecialist