Werkdruk en stress zijn factoren die een grote impact kunnen hebben op de gezondheid, prestaties en inzetbaarheid van medewerkers. Langdurige stress zonder voldoende hersteltijd kan leiden tot verminderde prestaties, gezondheidsklachten en een verhoogd risico op burn-outs.
Bij Perspectief begrijpen we het belang van het vinden van de juiste balans tussen uitdaging en belasting in uw organisatie. Met een werkdrukonderzoek brengen we de stressfactoren binnen uw organisatie in kaart en geven we u zicht op factoren die werkdruk en werkstress kunnen verminderen.
Wat is werkdruk en waartoe kan het leiden?
Werkdruk gaat over de balans tussen de werklast en de belastbaarheid van een persoon. Het is een belevingsaspect. De ervaren werklast is afhankelijk van de belastbaarheid van medewerkers. Dit maakt werkdruk een complex thema. Waar de ene persoon een hoge werkdruk als uitdagend en fijn ervaart, kan de ander hier juist stress van ervaren. Zolang er een evenwicht bestaat tussen de werklast van een functie en de belastbaarheid van de medewerker, is de werkdruk aanvaardbaar.
Is er structureel sprake vaneen disbalans, dan kunnen problemen ontstaan. Dit kan dus ook het gevalzijn wanneer de werkdruk juist te laag is: als iemand te weinig te doen heeft of de eisen van het werk ver onder het (aspiratie) niveau van de medewerker liggen kan dit leiden tot disbalans.
Hoe werkt het werkdrukonderzoek van Perspectief?
Het werkdrukonderzoek van Perspectief richt zich op de stress- en energiebronnen van medewerkers. We brengen de ervaren werkdruk in kaart maar kijken ook naar de aspecten daaromheen. Want door alleen een te hoge(of te lage) werkdruk vallen medewerkers niet uit. Vaak is het een combinatie met te weinig energiebronnen of te veel andere belastende factoren in het werk. Denk hierbij aan het ontbreken van steun van collega’s en/of leidinggevende, rolonduidelijkheid of weinig autonomie in het werk.
Met de inzichten uit ons onderzoek krijgt u als organisatie handvatten om de risico op burn-out, verzuim en productiviteitsverlies te verminderen en werkplezier te bevorderen.
Werkdrukonderzoek: onderdeel van een breder perspectief
Het werkdrukonderzoek van Perspectief wordt vaak ingezet in een breder kader, waarin we ook kijken naar (on)gewenste omgangsvormen en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit zijn belangrijke factoren die bijdragen aan werkstress en uiteindelijk kunnen leiden tot ziekteverzuim en uitval.
Bent u benieuwd naar wat ons werkdrukonderzoek voor uw organisatie kan betekenen? Wij nodigen u graag uit voor een vrijblijvend adviesgesprek om de mogelijkheden te verkennen en te bespreken hoe we uw organisatie beter kunnen maken.