Wat is een bemiddelingsgesprek?
Psychisch gerelateerd verzuim kan veel oorzaken hebben, zoals een te hoge werkdruk, geen goede werk-privébalans of een conflict. Het gesprek hierover tussen werkgever en medewerker is niet altijd even makkelijk. Misschien hebben beide partijen behoefte aan meer kennis over wat ze moeten doen, is er verschil van inzicht of is het vertrouwen beschadigd. In zulke gevallen biedt het bemiddelingsgesprek van Perspectief met een neutrale gespreksleider uitkomst.
Hoe ziet een bemiddelingsgesprek eruit?
In principe gaat het altijd om één gesprek van anderhalf uur. Hebben werkgever en medewerker meer gesprekken nodig, dan is dit mogelijk.
Voor het bemiddelingsgesprek neemt de gesprekleider onafhankelijk contact op met de werkgever en de medewerker om te horen wat ze graag willen bereiken. De voorgesprekken duren ongeveer 20 minuten. Tijdens het bemiddelingsgesprek zorgt de gespreksleider voor een evenwichtig gesprek waarbij met de belangen van beide partijen rekening wordt gehouden. Het gesprek wordt afgesloten met concrete afspraken waarmee beide partijen verder kunnen. Na het bemiddelingsgesprek maakt de gesprekleider een beknopt verslag op waarin de gemaakte afspraken staan weergegeven. Dit verslag deelt de gespreksleider met werkgever en medewerker via CAMAS.
De bedoeling van het gesprek is dat de werkgever en medewerker samen weer verder kunnen. Soms worden extra interventies afgesproken, zoals een consult bij de bedrijfsarts, coaching of mediation. De gesprekleider adviseert hier eventueel in, rekening houdend met de doelen van beide partijen.
Wat levert het bemiddelingsgesprek op?
- helderheid over de re-integratie, wat meestal leidt tot sneller herstel;
- herstel van vertrouwen bij een (dreigend) conflict. Dit bespaart veel energie en kan verzuim voorkomen en dus kosten besparen;
- het behouden en/of herstellen van de werkrelatie tussen werkgever en medewerker;
- een duurzame oplossing voor beide partijen.