Griepvaccin: de feiten en fabels
Jaarlijks krijgt 2 tot 3% van de mensen griep (influenza). Een door griep gevelde medewerker blijft gemiddeld 4,7 werkdagen thuis. De totale kostenpost voor werkgevers in Nederland als gevolg van de griep ligt jaarlijks rond de 1 miljard euro. Als werkgever kunt u het risico op griep binnen uw organisatie verkleinen door het griepvaccin aan te bieden aan uw medewerkers.
De griepvaccinatie is het best beschikbare preventiemiddel. Het vermindert de kans op griep (wikipedia) met ongeveer 30% en mochten mensen toch griep krijgen, dan is dit vaak minder heftig en herstellen zij sneller. Perspectief biedt de gelegenheid om het griepvaccin toe te dienen aan uw medewerkers. Twijfelt u hierover? Soeresh Bhatoe, bedrijfsarts bij Perspectief, vertelt u de feiten en fabels over het griepvaccin en beantwoordt de veelgestelde vragen, zodat u een weloverwogen keuze kan maken.
Waar beschermt het griepvaccin tegen?
"De griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Influenza begint vaak heel plotseling met koude rillingen, hoofdpijn, hevige spierpijn, keelpijn, droge hoest en (hoge) koorts. Deze fase kan 3 tot 5 dagen duren. In deze fase beschadigt het virus het slijmvlies van de luchtwegen, waardoor andere ziektekiemen vrije doortocht krijgen naar het longweefsel met gevaar op een longontsteking. Na deze fase treedt herstel in. In het algemeen geneest men weer vanzelf na 1 tot 3 weken (wanneer er géén complicaties optreden)."
Waarom vaccineren tegen griep?
"Als u ervoor kiest om uw medewerkers te laten vaccineren, zorgt u ervoor dat zij beschermd zijn en het virus niet kunnen overdragen. Het influenzavirus is één tot twee dagen voordat mensen klachten ervaren besmettelijk. Het griepvaccin is daarom vooral interessant voor medewerkers in bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Zij komen veel in contact met mensen en hebben een grotere kans om influenza op te lopen of anderen, zoals hun naasten, ermee te besmetten."
"Het aanbieden van de griepvaccinatie is een teken van goed werkgeverschap. U laat zien dat u ervoor zorgt dat zo min mogelijk mensen ziek worden en dat u de gezondheid van uw medewerkers belangrijk vindt. Daarnaast vermindert het verzuim, waardoor u kosten bespaart en geen vervanging hoeft te regelen. Hierdoor belast u de andere medewerkers minder."
"Ondanks dat er vele voordelen aan het griepvaccin lijken te zitten, is het precieze effect van het griepvaccin niet bekend. Daarom kiezen veel werkgevers er alsnog voor om hun medewerkers niet te laten vaccineren. Zij vinden dit zonde van hun geld."
De beste tijd voor de griepprik
"De beste tijd voor de griepprik is vanaf half oktober. De griep komt alleen voor in de winter, meestal tussen december en maart. Nadat iemand de griepprik heeft gekregen, duurt het 2 weken voordat het lichaam voldoende afweerstoffen heeft aangemaakt. Het is daarom verstandig de griepprik te halen tussen half oktober en eind november. De afweerstoffen die het lichaam maakt na de griepprik, beschermen meestal ongeveer een half jaar. Ook muteert het griepvirus continu. Daarom is het verstandig om de griepprik ieder jaar te halen."
Griep na vaccinatie
"Er zijn veel misverstanden over het griepvaccin. Zo denken sommige mensen dat ze juist griep krijgen van het vaccin. Dat is niet mogelijk. Het vaccin bevat namelijk geen compleet virus, maar slechts onderdelen ervan. Deze zorgen ervoor dat het afweersysteem aan de slag gaat en de medewerkers tegen het virus beschermd worden. Het kan dat medewerkers zich niet helemaal fit voelen na de prik, maar dat betekent juist dat het afweersysteem geactiveerd is."
Bijwerkingen griepvaccin
"Sommige mensen denken dat het vaccin nare bijwerken heeft. Dit is slechts zelden zo. Mochten er wel bijwerkingen optreden dan zijn deze mild, zo blijkt uit onderzoek van Lareb. De griepprik kan de eerste dag wat lokale pijn, roodheid en dikte van de arm veroorzaken. Dit gaat na één tot twee dagen vanzelf over."
Griepvaccin en corona
"Het griepvaccin werkt niet tegen het coronavirus. Voor het coronavirus moet iemand een speciaal coronavaccin toegediend krijgen. Coronavaccinatie gaat dikwijls via de GGD. Iemand mag beide vaccinaties tegelijkertijd of kort na elkaar krijgen. Ons afweersysteem kan op beide vaccins tegelijk reageren."
Hoe helpt Perspectief met de griepvaccinatie?
Perspectief biedt u de gelegenheid om uw medewerkers te laten vaccineren. Kiest u ervoor om de griepvaccinatie aan te bieden, dan kunt u deze bij Perspectief aanvragen. Wij bestellen het juiste aantal vaccins en maken een afspraak om deze bij uw medewerkers toe te dienen. Dit kan op een van onze eigen locaties, maar dit kan ook bij u op locatie.
Voorafgaand aan het vaccineren, vullen de medewerkers die de griepvaccinatie willen een vragenlijst in om te kijken of er contra-indicaties zijn, zoals allergieën. In dit geval mag de medewerker niet geprikt worden. Bij enige twijfel overleggen wij altijd met een arts.
Meer informatie of het griepvaccin aanvragen?
Stuur ons gerust een bericht met uw vraag of vraag een vrijblijvend advies aan voor uw organisatie.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker