Bevorder re-integratie met een werkervaringsplek
Stel je voor: je krijgt mentale klachten en valt uit. Je kan niet re-integreren bij je huidige werkgever en moet op zoek naar iets nieuws. Het overkwam een collega van ons. Ze belandde in een re-integratietraject en moest opnieuw werkervaring opdoen. Wij besloten haar een werkervaringsplaats (WEP) aan te bieden. Wat is dit en wat levert het op? We vertellen het je in deze blog.
.webp)
Een werkervaringsplaats is een tijdelijke werkplek om werkervaring op te doen. Het komt regelmatig voor dat medewerkers uitvallen en niet meer kunnen deelnemen aan het arbeidsproces. Omdat de huidige functie vaak niet meer passend is, moeten zij op zoek naar iets nieuws. Iets waar ze de skills en vaardigheden voor hebben, maar waar ze niet voor zijn opgeleid. Daarom is het belangrijk dat zij ervaring opdoen en weer arbeidsritme opbouwen. Een werkervaringsplek is hier dus geschikt voor.
Hoe lang een werkervaringsplaats duurt, kan variëren. Belangrijk is dat de WEP’er voldoende leert en ervaring opdoet. Je bent niet verplicht een vergoeding aan een WEP’er te betalen. Vaak heeft een WEP’er nog een uitkering.
Welke voordelen heeft een werkervaringsplaats voor mij als werkgever?

“Juist nu op deze historisch krappe arbeidsmarkt kan een WEP’er waardevol zijn”, vertelt Corinne, Directeur personeel, organisatie & ontwikkeling. “Het is namelijk lastig om in deze tijd goede mensen te vinden. Het zou dan ook zonde zijn als je een WEP’er met veel talent geen plaats binnen je organisatie aanbiedt. Daarnaast is het sowieso goed om eens in de zoveel tijd iemand van buitenaf in je keuken te laten kijken. Deze persoon ziet misschien dingen die jij niet ziet. Zie het dus als een mooie kans voor feedback.”

“Probeer het gewoon een keer”, adviseert Riëtte, manager Arbeidsmobiliteit. "Kijk niet alleen naar iemand zijn kennis en cv. De vaardigheden, skills en persoonlijkheid zijn namelijk veel belangrijker. Kennis kan je aanleren. Het is een mooie kans om maatschappelijk betrokken te zijn en mensen een kans te geven. Ook al kan je de WEP’er uiteindelijk geen vast dienstverband aanbieden, dan heeft hij of zij toch ervaring opgedaan en maakt hij of zij meer kans op de arbeidsmarkt.”
Hoe doet Perspectief het?
“Bij Perspectief bieden wij regelmatig werkervaringsplaatsen aan”, vertelt Corinne. "We willen als vitaal bedrijf het goede voorbeeld geven. Werken is namelijk bewezen gezond en als mensen om wat voor reden dan ook uitvallen, is het goed dat zij weer aan het werk kunnen. We vinden het dan ook belangrijk dat deze mensen een nieuwe kans krijgen en geloven dat zij iets toevoegen aan Perspectief.”
“Zo begeleidde onze afdeling Arbeidsmobiliteit meerdere kandidaten tijdens hun re-integratietraject die interesse hadden in het vak van loopbaanadviseur”, vertelt Riëtte. “Alle kandidaten hadden een andere achtergrond, maar wel de skills en vaardigheden om ons vak uit te oefenen. Ze werkten in het onderwijs, de onderzoekswereld en HR. Omdat onze afdeling groeide en wij wel wat extra loopbaanadviseurs konden gebruiken, besloten wij deze drie kandidaten een werkervaringsplek bij ons aan te bieden.”
“Door de groei van onze afdeling konden we hen snel meenemen in de trajecten en konden zij oefenen met het voeren van gesprekken", gaat Riëtte verder. "Ze leerden snel, creëerden nieuwsgierigheid voor het vak en maakten een enorme ontwikkeling door. We zagen dat zij zich steeds beter op hun plek voelden en veel werkplezier en vertrouwen hadden. Ik denk dat het gevoel van veiligheid en laagdrempeligheid hierbij heeft geholpen. We hebben de kandidaten heel goed bij de hand genomen, aangeven dat het maken van fouten mag en dat domme vragen niet bestaan. Doordat onze afdeling groeide en de kandidaten hun plekje inmiddels gevonden hadden, zijn de meeste kandidaten officieel in dienst getreden. Zij hadden hun re-integratie helemaal afgerond en hun wachttijd was voorbij. Wij vinden het heel leuk en bijzonder dat we op onze afdeling dit soort mooie voorbeelden hebben.”
Niet alleen op de afdeling Arbeidsmobiliteit hebben we van dit soort voorbeelden. Ook op andere afdelingen binnen Perspectief hebben we mensen met een werkervaringsplaats (WEP’ers) gehad. Zoals Laura. Zij begon in 2019 met haar werkervaringsplek als grafisch vormgever nadat ze bij haar vorige werkgever uitviel met klachten. Inmiddels is ze vast in dienst bij Perspectief en daar is ze heel blij mee. “Ik vertel vaak aan mensen hoe bijzonder ik het vind dat ik deze en nog zoveel andere kansen krijg. Ik ben echt heel blij dat ik hier nu werk en dat ik het hier zo naar mijn zin heb.” Lees ook het voorbeeld van Joke.
“Helaas kan niet altijd iedere medewerker met een werkervaringsplaats blijven”, concludeert Corinne. “Bijvoorbeeld wanneer er geen match is met de functie. Maar we bieden ook weleens een werkervaringsplek aan voor alleen projecten. Als het project afloopt en wij niets op de lange termijn kunnen aanbieden, is het helaas ook klaar. Mocht iemand willen blijven, maar is er momenteel geen formatieruimte? Dan hebben kandidaten in de toekomst altijd nog de mogelijkheid om terug te keren als die ruimte er wél is.”
Ontdek wat een werkervaringsplaats voor jouw organisatie kan betekenen
Een werkervaringsplaats biedt dus volop kansen en mogelijkheden. Zowel voor de WEP'er als voor de organisatie. Het is een prachtige manier om talent te ontdekken, bij te dragen aan de groei van medewerkers én aan een vitale organisatie!
Ga in gesprek en ontdek wat een werkervaringsplek voor jouw organisatie kan betekenen. Wie weet ben jij de volgende die een gemotiveerde WEP'er helpt bij het zetten van een belangrijke stap in hun loopbaan.
Meer informatie of hulp nodig? Neem dan contact met ons op.
Deze blog is geschreven door:

Denise Beuving
Communicatiemedewerker