Sneller herstel door werkervaringsplaats
Medewerkers die uitvallen vanwege mentale of fysieke klachten, kunnen vaak niet meteen terugkeren in hun huidige functie. In re-integratietrajecten zien wij regelmatig kandidaten die daarom tijdens hun herstel zoeken naar een tijdelijke werkplek om weer arbeidsritme op de bouwen of om nieuwe werkervaring op te doen. Ook Joke, ex-collega, herstelde met behulp van zo’n werkervaringsplek. Zij vertelt over haar ervaring.
"Ik kon niet meer"
“Moe, uitgeblust, op. Ik kon niet meer. Mijn hoofd zat vol en mijn lichaam gaf aan dat het genoeg was. Ik had een burn-out en kon niet meer werken. Ik raakte door het thuiszitten steeds verder verwijderd van mijn werk; ik miste het gevoel van zingeving en de sociale interactie. Al snel wist ik dat ik weer aan de slag wilde. Maar hoe? In mijn eigen werk droeg ik een grote verantwoordelijkheid, gaf ik leiding en maakte ik zwaarwegende keuzes. Dat ging niet meer. Ik moest op zoek naar iets anders.”
Een werkervaringsplaats maakt beter
“Gelukkig ontmoette ik de juiste persoon. Hij begeleidde intern andere medewerkers en hielp hen aan een andere werkplek binnen de organisatie. Hij begreep mij en hielp mij op weg. Ik werkte bij een grote organisatie met verschillende werkzaamheden. Hierdoor was er genoeg te doen. Om mijn arbeidsritme weer op te bouwen, bood hij mij een werkervaringsplek aan. Ik mocht op pad met een meetwiel om de afstanden tussen perrons en objecten op te meten. Dit deed ik zes uur per week en bepaalde zelf wanneer. Ze waren blij met mijn hulp aangezien ze zelf nooit toekwamen aan dit werk.”
“Na een paar weken was ik toe aan meer uitdaging. Ik ging aan de slag op een afdeling waar ze extra handen nodig hadden. Ik begon met administratieve taken en merkte al snel dat ik steeds meer uitdagendere klussen kon oppakken. Volgens het opbouwschema mocht ik mijn uren uitbreiden. Dit opbouwschema was belangrijk om mijn grenzen te bewaken en mijn balans tussen werk en privé te behouden. Ik merkte dat mijn belastbaarheid aanzienlijk vergrootte. Na een paar maanden was ik toe aan meer menselijk contact en mocht ik veldonderzoek doen onder de gebruikers van een nieuwe app. Hiermee leverde ik waardevolle input aan het scrumteam. Opnieuw leerde ik hoe het was om nieuwe mensen te ontmoeten, hen te spreken, verbinding te maken en te adviseren. Ik vond daarmee mezelf terug. Ik kon eindelijk weer volledig aan het werk; met meer zelfinzicht dan ooit en klaar voor een nieuwe baan!”
Medewerkers ontdekken door te doen
“De ervaring van toen gebruikte ik in mijn werk als re-integratiecoach bij Perspectief. Hierin begeleidde ik, door middel van een re-integratietraject, kandidaten die om diverse redenen waren uitgevallen en niet konden terugkeren in hun huidige functie. Samen zochten we naar nieuwe kansen.”
“Vaak is een kandidaat voor de ene functie arbeidsongeschikt, maar voor de andere functie juist arbeidsgeschikt! Neem mijn voorbeeld; van procesleider/teammanager werd ik re-integratiecoach. Maar denk ook aan een ervaren chauffeur, die vanwege fysieke klachten niet meer kan rijden, maar wel goed als planner functioneert. Daarnaast kan het ook zijn dat een docent goed past binnen de zorg of dat een helpdesk medewerker beter op zijn plek zit binnen de ICT. Door te doen, ontdek je! Een werkervaringsplaats is hiervoor een ideale uitkomst.”
Werkervaringsplaatsen: Een boost voor re-integratie
Het verhaal van Joke laat zien hoe waardevol een werkervaringsplaats kan zijn voor medewerkers die in een re-integratietraject zitten. Door te doen en te ervaren, vinden zij nieuwe mogelijkheden en kansen om weer vol energie en passie aan de slag te gaan. Als organisatie kunt u hierin een belangrijke rol spelen en bijdragen aan herstel.
Bent u benieuwd hoe u binnen uw organisatie werkervaringsplaatsen kunt inrichten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Samen bespreken we de mogelijkheden en bekijken we hoe we vanuit Perspectief kunnen ondersteunen bij dit proces.
Meer van dit soort verhalen?
Lees dan het verhaal van Laura.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker