Ben ik overspannen of heb ik een burn-out?
Het aantal gevallen van psychisch verzuim in Nederland neemt ieder jaar toe. Vorig jaar bleek uit grootschalig onderzoek van TNO dat ongeveer een kwart van al het verzuim gerelateerd is aan psychische klachten, zoals een burn-out of overspannenheid. Het is daarom belangrijk om aandacht aan dit thema te besteden.
Maar hoe weet je of je overspannen bent of een burn-out hebt? In deze blog legt Dr. Ir Carine Coehoorn, coach bij Perspectief en schrijfster van het boek ‘Burn-out is als failliet gaan’, het aan je uit en vertelt ze welke klachten bij overspannenheid of een burn-out komen kijken.
Stress niet altijd gelijk erg
“Iedereen heeft weleens stress”, vertelt Carine. “Als je voldoende ruimte hebt om hiervan te herstellen, is dit geen probleem. Maar als de belasting te zwaar wordt en te lang duurt, is het niet goed en kan dit leiden tot overspannenheid of een burn-out.”
Klachten overspannenheid
Als je overspannen bent, ervaar je overmatige stress. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige werkdruk, conflicten op de werkvloer of een combinatie van stressvolle factoren. Als je in je werk of leven het gevoel hebt dat het te zwaar wordt, je dingen even neer wilt leggen of steun nodig hebt, ben je waarschijnlijk overspannen. Enkele symptomen van overspanning kunnen zijn:
- Extreme vermoeidheid en uitputting
- Slaapproblemen, zoals moeite met in slaap vallen of doorslapen
- Verminderde concentratie en geheugenproblemen
- Gevoelens van prikkelbaarheid, angst of depressie
- Fysieke symptomen, zoals hoofdpijn, spierpijn en maagklachten
Klachten burn-out
Een burn-out is ernstiger en brengt langdurige fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van chronische stress met zich mee. Als je lijf inclusief je hoofd ermee kapt, dan heb je waarschijnlijk een burn-out. Enkele symptomen van een burn-out kunnen zijn:
- Langdurige vermoeidheid en vergeetachtigheid
- Een opgejaagd gevoel hebben en niet meer kunnen ontspannen
- Emotionele uitputting en gevoelens van hulpeloosheid. Je kunt niets leuks meer verzinnen
- Slaapstoornissen en fysieke klachten, zoals hoofdpijn en spijsverteringsproblemen (soms hartkloppingen, oorsuizen of spierspanningen)
- Niet meer kunnen omgaan met onverwachte zaken en negativiteit
Soms zijn mensen die een burn-out hebben zelfs depressief of hebben ze last van angst- en paniekaanvallen. Bij iedereen zijn deze klachten weer anders.
Overspannen of burn-out?
Er zijn geen objectieve criteria om een burn-out of overspannenheid vast te stellen. Voor een diagnose kijken artsen goed naar hoe breed de klachten zijn, wat de impact van de klachten is op het dagelijkse leven en hoe lang de klachten zich al voordoen. Hoe meer hiervoor geldt, hoe eerder een arts neigt om het een burn-out te noemen. Anders kan het ook nog overspannenheid zijn.
Aandacht voor overspannenheid en burn-out
Het is enorm belangrijk om aandacht te besteden aan de signalen van zowel overspannenheid als een burn-out. Het op tijd ondernemen van actie kan namelijk de situatie verbeteren en voorkomen dat klachten verergeren.
Heb je te maken met burn-out of overspanning? Bij Perspectief bieden we verschillende trainingen in het herkennen van deze klachten en hoe ermee om te gaan. Vraag een vrijblijvend advies gesprek aan voor meer informatie.
Meer lezen over stress?
Leer hoe je een burn-out kunt herkennen en soms zelfs voorkomen als leidinggevende. Ook schreven we eerder over het voorkomen van stress op het werk voor medewerkers. Wil je aan de slag met stress in jouw team, bekijk dan ook deze webinar over teamstress.
Deze blog is geschreven door:
Roos Mannee
Communicatieadviseur