Hoe voorkom ik stress van werk?
Burnout coach Carine’s Coehoorns tips tegen werkstress en wat doen tegen stress.
Extra taken, collega's die spullen niet of laat aanleveren, overwerken; het zijn allemaal situaties die binnen veel organisaties leiden tot stress van werk. Volgens onderzoeksbureau TNO gaf 46% van de werkgevers in 2019 aan dat werkstress een belangrijk risico is in het bedrijf. Daarnaast wordt 35% van het verzuim veroorzaakt door werkstress.
Reden genoeg dus om hier als werkgever/leidinggevende mee aan de slag te gaan. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel werkgevers is werkstress een moeilijk te vatten onderwerp. Het is vaak emotioneel beladen en complex waardoor het moeilijk te zien is waar u als werkgever invloed op heeft. Daarom geeft Dr. Ir Carine Coehoorn, coach bij Perspectief en schrijfster van het boek 'Burn-out is als failliet gaan', in deze blog concrete tips tegen stress en handvatten waarmee u aan de slag kunt om werkstress bij uw medewerkers te verminderen.
Wat voor invloed heeft stress van werk op mijn team?
"Stress kan op de korte termijn leiden tot goede prestaties, maar als het chronisch wordt komen medewerkers in de overlevingsmodus terecht.", vertelt Carine. "Ze zijn gefocust op zichzelf waardoor ze zich minder verbonden voelen met hun werk. Ook raken ze sneller uitgeput of zelfs burn-out. Ze hebben geen energie om na werktijd iets te doen en ook het werken zelf kost meer moeite. Deze uitputting brengt negatieve energie met zich mee waardoor medewerkers geprikkelder of juist apathischer reageren."
Hoe herken ik werkstress?
"Er zijn verschillende signalen van stress van werk die u bij uw medewerkers kan herkennen. Denk aan veel geklaag over te veel en te moeilijke taken, niet goed werkende systemen en over collega’s. Medewerkers die klagen over collega’s ervaren de situatie als onveilig of zijn de verbinding met hun collega’s kwijt. Hierdoor praten zij het niet met elkaar uit en klagen zij bij u.”
“Ook pestgedrag, discriminatie en seksuele intimidatie zijn voorbeelden van stresssignalen. Deze komen voort uit de negatieve energie die ontstaat uit uitputting. Echter zijn de signalen van pestgedrag, discriminatie en seksuele intimidatie lastig te herkennen aangezien pesten vaak ongemerkt en buiten uw zicht gebeurt.”
Hoe maak ik werkstress bespreekbaar?
“Herkent u één van de bovenstaande signalen? Dan is het belangrijk om deze bespreekbaar te maken. Dit is bij de ene situatie gemakkelijker dan bij de andere. Bij pestgedrag, discriminatie of seksuele intimidatie moet u voorzichtig zijn. Het risico dat iemand nog meer gepest wordt is namelijk groot. Hou het daarom zo algemeen mogelijk en noem geen voorbeelden."
Stress van werk bespreken
"Als het gaat om taken, roosters, slecht werkende systemen en het gevoel dat het niet meer gaat, is dit makkelijker om te bespreken. Dit kunt u doen aan de hand van concrete voorbeelden. Zo kunt u benoemen dat u ziet dat veel medewerkers last hebben van stress van werk, dat u hiervoor begrip toont en het bespreekbaar wil maken. Benoem eventueel ook als u al dingen heeft geprobeerd om werkstress te voorkomen of verminderen. Bespreek met elkaar wat er nog meer nodig is, luister serieus en maak de gezamenlijke verantwoordelijkheden helder.”
Teveel stress van werk voorkomen?
“Het allerbelangrijkste om een teveel aan werkstress te voorkomen is om ervoor te zorgen dat de randvoorwaarden van het werk goed zijn. Zo moeten de werktaken goed te doen zijn binnen de tijd, capaciteit en vaardigheden van medewerkers. Dat is best een uitdaging, maar als u dit op orde brengt zet u een grote stap. Medewerkers voelen zich dan gesteund en kunnen optimaal werken. Bovendien komen mensen zo niet in de ‘overlevingsmodus’ terecht.”
“Daarnaast is het belangrijk om steun te creëren. Dat kan lastig zijn, omdat u misschien het idee heeft dat u toegeeft dat de situatie niet op orde is. Dit is echter niet zo. Steun is niet meer dan een luisterend oor bieden, rechtvaardige beslissingen nemen en zelf een consistente gedragsleiding hebben. Uit onderzoek blijkt dat steun voor veel mensen verschil maakt en dat zij hierdoor meer werkstress aankunnen. Ook wordt pestgedrag minder, omdat medewerkers hun negatieve energie niet meer kwijt hoeven.”
“Als laatste is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld geven. Werk zelf niet over en verstuur geen mailtjes laat in de avond. Zo zorgt u ervoor dat uw medewerkers zich vrij voelen om ook rust en ruimte nemen.”
Verder aan de slag met het thema stress op de werkvloer?
Bij Perspectief geven we verschillende trainingen op het gebied van een vitale werkvloer. Neem bijvoorbeeld deel aan onze training 'Herkennen van stresssignalen (en wat te doen)'. Het doel van deze training is om u praktische handvaten te geven zodat u stress bij uw medewerkers kan herkennen en weet wat u kan doen.
Bekijk ons gratis webinar over burn-out op de werkvloer!
Perspectief organiseerde eerder een webinar over het thema burn-out. Tijdens dit webinar richten wij ons in het speciaal op leidinggevenden die te maken hebben met een (dreigende) burn-out in hun team. Hierbij geeft Dr. ir. Carine Coehoorn inzicht in hoe een burn-out ontstaat, geeft zij praktische tips om een burn-out te voorkomen en daarnaast schuift een leidinggevende aan die vertelt over zijn ervaring.
Meer blogs over stress
Naast deze webinar schreven we ook meerdere blogs over het thema stress. Bijvoorbeeld: effecten van financiële stress. Verder gaven we 10 tips tegen werkstress en blijkt water drinken ook goed tegen stress! Ook onderzochten we hoe millennials omgaan met stress.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker