Hoe blijft u fit tijdens de overgang?
Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de overgang. Een periode vol veranderingen, zowel fysiek als mentaal. Hormonen schommelen en energielevels dalen. Hoe zorgt u ervoor dat u tijdens deze periode fit en vitaal blijft ondanks alle uitdagingen? In dit blog delen onze collega’s Patricia Aarden en Karine Korporaal, allebei experts op het gebied van de overgang, waardevolle inzichten en praktische tips om goed voor uzelf te blijven zorgen.

Welke klachten horen bij de overgang?

“De menopauze begint vaak al rond uw 45ste en kan gepaard gaan met een scala aan klachten”, vertelt Karine. “Soms zijn deze zo vaag dat u niet direct doorhebt dat ze door de overgang komen. U kunt u ontregeld voelen, waardoor dagelijkse bezigheden meer energie kosten. Daarom is het belangrijk om klachten te herkennen en actie te ondernemen.”
Typische overgangsklachten
- opvliegers
- nachtelijk transpireren
- onregelmatige menstruatie
- prikkelbaarheid
Minder bekende klachten
- hoofdpijn
- spier- en gewrichtspijn
- hartkloppingen

“Deze klachten hebben mogelijk ook een grote impact op uw werk en sociale leven”, vertelt Patricia. “Na een slechte nacht vol opvliegers en onderbroken slaap, kan een werkdag met belangrijke meetings en deadlines extra zwaar aanvoelen. Bovendien kan de afname van oestrogeen ervoor zorgen dat uw behoeftes veranderen, wat een mentale verandering in uw werk- of privéhouding kan betekenen. De ene vrouw heeft meer klachten dan de ander. Het is een andere fase in het leven waarin u meer voor uzelf moet zorgen.”
Hoe blijft u fit?
Erkenning en aanvaarding
“Wanneer u weet waar u last van heeft, kunt u beter inspelen op wat uw lichaam nodig heeft”, aldus Karine. “Het erkennen en accepteren van de overgang is een belangrijke stap om fit te blijven. Wat helpt u om u goed te voelen? Door bewust te kiezen voor een gezonde levensstijl kunt u klachten verminderen en uw energie behouden. Daarnaast kan het ook fijn zijn om er met anderen over te praten.”
Blijf in beweging!
“Regelmatig sporten is essentieel", gaat Karine verder. “Alleen wandelen of fietsen is niet voldoende om uw lichaam sterk en fit te houden. Tijdens de overgang komen veel vrouwen aan (gemiddeld 5 tot 10 kilo). Daarnaast neemt bindweefsel en spiermassa af. Dit kan botbreuken en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.
Tip: krachttraining en High Intensity Training (HIT) zijn effectieve manieren om fit te blijven. Ze helpen niet alleen om spieren te behouden, maar ook om mentaal sterker te worden.”
Wat is nog meer belangrijk?
“Naast sporten zijn er vier andere essentiële elementen die bijdragen aan het fit blijven tijdens de overgang”, gaat Karine verder. Denk hierbij aan:
- Slaap: een goede nachtrust is cruciaal voor uw herstel en energie.
- Ademhaling: een rustige en diepe ademhaling helpt stress te verminderen.
- Ontspanning: zoek activiteiten die u helpen om te ontspannen, zoals yoga of meditatie of lees een boek. Een goed boek kan niet alleen ontspannend werken, maar ook inzicht geven in de overgang. Hier zijn enkele aanraders:
- Ook leuke meisjes worden 50 – Maaike de Vries
- Alles over werken tijdens de overgang – Sharon Petronilia
- Alles wat je moet weten over de overgang – Sharon Petronilia
- Voeding: gezonde voeding ondersteunt uw lichaam in deze fase. “Wat u eet en drinkt heeft direct invloed op uw klachten. Beperk bijvoorbeeld cafeïne, suiker en alcohol. Dit kan overgangsklachten verergeren. Vervang ze door voedzame maaltijden en voldoende hydratatie”, aldus Patricia.

Ga het gesprek aan op werk
“Als laatste is het belangrijk om uw situatie bespreekbaar te maken bij uw collega’s en leidinggevende”, gaat Patricia verder. “Goede communicatie kan helpen om samen te kijken naar de juiste oplossingen, zoals:
- Flexibele werktijden
- Meer rustmomenten tijdens de dag
- Aanpassingen in taken”
Hoe pakt u dit aan?
Het kan best lastig zijn om zelf met bovenstaande thema’s aan de slag te gaan. Wilt u hier graag hulp bij? Er zijn steeds meer professionals die hierin gespecialiseerd zijn. Overweeg om hulp te zoeken bij een huisarts, bedrijfsarts, orthomoleculair specialist, hormooncoach of ademhalingscoach. Ook bieden wij binnen Perspectief coaching aan over het thema overgang!
Tip: er zijn handige apps om uw ademhaling te trainen en ontspanning te bevorderen, zoals Breathe Easy of Breathwrk.
De overgang hoeft geen strijd te zijn. Door bewust keuzes te maken en goed voor uzelf te zorgen, kunt u deze periode met kracht en vitaliteit doorkomen! Wilt u meer informatie over dit thema? Neem dan contact met ons op via 0341-438700 of info@perspectief.eu.
Deze blog is geschreven door:

Denise Beuving
Communicatiemedewerker