Ziekteverzuim in de zorg blijft toenemen
Ondanks het einde van de coronacrisis blijft het verzuimpercentage in de zorgsector stijgen, met name in ziekenhuizen en geestelijke gezondheidszorg. Verzuimconsultant Thomas van Perspectief deelt zijn inzichten en tips.
Ook in het tweede kwartaal van dit jaar een stijging
Ondanks dat de coronacrisis tot z’n einde komt, ligt het verzuimpercentage binnen de zorgsector nog steeds hoog. Hoger zelfs dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens onderzoeksbureau Vernet lag het verzuimpercentage in het tweede kwartaal van dit jaar op 6,97 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 6,66 procent. Vooral in de ziekenhuizen, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg steeg het verzuimpercentage.
“Dat het verzuimpercentage nog steeds stijgt is waarschijnlijk het effect van de coronacrisis”, vertelt Thomas, verzuimconsultant binnen Perspectief. “Als verzuimconsultant verzorg ik de verzuimbegeleiding bij meerdere organisaties, waaronder ook een grote organisatie in de gehandicaptenzorg. Hier zie ik dat corona heeft geleid tot een hoge werkdruk en mentale problematiek waardoor mensen vaak langer uitvallen. Tegelijkertijd spreek ik ook veel mensen die last hebben van long covid. Zo begeleid ik momenteel een dame die in maart vorig jaar uitviel met corona en nog steeds ziek is. Dat is heftig.”
Gemiddelde verzuimduur met vijf dagen gestegen
Dat mensen gemiddeld langer ziek zijn bevestigen ook de cijfers van Vernet. Die laten namelijk zien dat de gemiddelde verzuimduur (voortschrijdend) in het tweede kwartaal van 2021 steeg. Als een medewerker verzuimt is de kans groot dat hij of zij meer dan 31 dagen niet inzetbaar is. In het tweede kwartaal van 2020 kwam dit gemiddelde nog uit op 26 dagen.
“Het lastige bij corona is dat we er nog steeds weinig van weten. Hierdoor zijn artsen en andere deskundigen nog op zoek naar de beste geneeswijze. De een houdt er alleen een hoestje aan over en de andere is cognitief behoorlijk zwakker geworden en heeft ook een mentale klap gehad. Door die grote verschillen is de ene persoon langer ziek dan de andere persoon. Hierdoor is het voor werkgevers ook lastig om de situatie te beoordelen en te kijken hoe ze hier verder mee omgaan. Daarnaast vallen er nu ook mensen uit vanwege de te hoge werkdruk van de afgelopen maanden.”
Tips om te herstellen en re-integreren
“Mensen denken vaak dat als ze corona hebben gehad ze binnen een week weer aan het werk kunnen. Echter blijkt dat in de praktijk vaak anders. Het is daarom belangrijk om weer rustig aan te beginnen en het energielevel weer stapsgewijs op te bouwen. Doe niet gelijk drie dingen op één dag als dat goed voelt. Probeer te beginnen met één. Pas als je merkt dat het goed gaat en je een goede balans hebt, kan je een tweede ding erbij pakken. Deze balans is heel belangrijk. Hier kunnen behandelaren, zoals fysiotherapeuten, ook goed bij helpen.”
“Daarnaast is goede communicatie tussen werkgever en werknemer essentieel en moeten er goede afspraken gemaakt worden. Wanneer de werkgever en werknemer op één lijn liggen, komen ze er negen van de tien keer samen uit.”
Komt er nog verandering in?
Onderzoeksbureau Vernet voorspelt naar aanleiding van de voortschrijdende cijfers dat een daling van het verzuim er voorlopig nog niet aankomt. Mocht het verzuim steeds vaker langer duren, dan is er straks nog amper ruimte om voor korte tijd uit te vallen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat hier misschien helemaal geen ruimte meer voor is. Dit is een onmenselijke situatie. Mensen hebben nou eenmaal tijd nodig om bij te komen en te herstellen. Zeker het zorgpersoneel dat al jarenlang onder hoge druk staat. Een zorgwekkende situatie voor de toekomst dus.