Wat doet een bedrijfsarts?
Als werkgever bent u volgens de Arbowet verplicht een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts te hebben. Een bedrijfsarts is een erkend medisch specialist die zich richt op arbeidsgerelateerde gezondheidsvragen en verzuimbegeleiding. De kerntaak is om de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers te bevorderen, zodat organisaties beter kunnen functioneren. In deze blog gaan we dieper in op wat een bedrijfsarts precies doet.
Hoe werkt een bedrijfsarts?
De bedrijfsarts heeft een onafhankelijke positie en redeneert vanuit het welzijn van medewerkers. Samen met een team van andere deskundigen op gebied van gezond en veilig werken, zoals een arbeidsdeskundige, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeids- en organisatiedeskundige, ondersteunt hij een organisatie bij het opstellen van preventie- en verzuimbeleid en het begeleiden van zieke medewerkers. Het arbeidsomstandighedenspreekuur en het vaststellen en melden van beroepsziekten zijn voorbeelden van het preventieve werkgebied van bedrijfsarts. Binnen Perspectief voeren verzuimconsultants de dagelijkse verzuimbegeleiding uit onder directe verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts.
Taken bedrijfsarts
De volgende taken zijn de verantwoordelijkheid van de bedrijfsarts:
- Vaststellen van een medische of arbeidsgezondheidskundige diagnose.
- Vaststellen van een arbeidsgeneeskundig oordeel met betrekking tot een werksituatie, werkomstandigheden of taaksamenstelling (Arbowet).
- Antwoord op vragen van de medewerker en werkgever over veilig werken.
- Antwoord op vragen van de medewerker over mogelijke manieren om beter te worden en het werk gezond te kunnen verrichten.
- Adviseren (gevraagd en ongevraagd) van de medewerkers over een gezonde levensstijl.
- Begeleiden van de zieke medewerker in de re-integratie in eigen of in ander werk.
- Adviseren van werkgevers over gezondheidsgerelateerde beleidsstukken.
- Rapporteren met betrekking tot de probleemanalyse en andere spreekuurcontacten conform de Wet Verbetering Poortwachter.
- Melden van beroepsziekten aan het NCvB.
- Verwijzen ten laste van AWBZ en Ziekenfonds.
- De bedrijfsarts kan ook keuringen uitvoeren, zoals aanstellingskeuringen, PMO’s/PAGO’s en rijbewijskeuringen.
- Opstellen beschrijving van de belastbaarheid (voorheen FML) voor een arbeidsdeskundig onderzoek. Dit gebeurt meestal rond het eerste ziektejaar. Tenzij al voor het eerste jaar duidelijk is dat terugkeer in eigen werk niet meer haalbaar is.
- Bepalen of hij van een specialist uit de curatieve sector (ziekenhuis, huisarts, etc.) aanvullende medische informatie nodig heeft om het dossier goed te kunnen beoordelen.
- Opstellen actueel oordeel na 2 jaar arbeidsongeschiktheid of als iemand ziek uit dienst gaat.
De taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfsarts zijn wettelijk geregeld.
Wanneer schakel ik de bedrijfsarts in?
U kunt de bedrijfsarts inschakelen als uw medewerker ziek is en u en uw medewerker niet weten wat uw zieke medewerker mag doen en hoe de weg naar de werkhervatting eruitziet.
U kunt de bedrijfsarts ook inschakelen als u of uw medewerker vragen heeft over gezondheid en werk. Uw medewerker hoeft hier niet voor te verzuimen. Uw medewerker heeft te allen tijde het recht om zelf een consult bij de bedrijfsarts aan te vragen. Dit mag u als werkgever niet weigeren.
Wanneer moet mijn medewerker naar bedrijfsarts?
De bedrijfsarts wordt altijd ingezet rond de zesde week van het verzuim. Bij ingewikkelde medische of psychische casussen wordt de bedrijfsarts meestal eerder ingezet. De bedrijfsarts doet een consult of overlegt om meer duidelijkheid te krijgen over de casus. Dit kan ook voor de beoordeling van verzuim bij een conflict in het kader van ziekte en/of gebrek zijn.
Hoe ziet een consult met de bedrijfsarts eruit?
Een consult bij de bedrijfsarts verschilt niet zoveel van een gesprek met een andere medische specialist. De bedrijfsarts stelt een probleem vast en zoekt naar de mogelijkheden om uw medewerker te helpen om op een gezonde manier terug te keren naar werk. De bedrijfsarts kijkt tijdens het gesprek niet uitsluitend naar medische zaken, maar naar alle factoren die op dat moment van belang zijn.
De bedrijfsarts werkt volgens het professioneel statuut en de bestaande professionele richtlijnen. Hij is gebonden aan zijn medisch beroepsgeheim. Dit betekent onder andere dat de terugkoppelingen die naar u als werkgever gaan, alleen bestaan uit informatie die voor u relevant is voor de re-integratie en het werk.
Tip: Als medewerker kun je in overleg met je werkgever een gesprek inplannen bij de bedrijfsarts. Het advies is wel om samen af te spreken wat het doel is van het consult. Ook kan u als werkgever uw medewerker inplannen bij de bedrijfsarts. De verzuimconsultant van Perspectief vraagt in dit geval eerst wat het doel en de verwachtingen zijn van dit consult om zo de vraagstelling helder te krijgen.
Wat als ik het niet eens ben met de bedrijfsarts?
Een medewerker heeft het recht om een andere bedrijfsarts raad te plegen, als hij twijfelt aan het advies van de eigen bedrijfsarts. Dit noem je een second opinion. Een second opinion wordt uitgevoerd door een bedrijfsarts die niet werkzaam is binnen de arbodienst of de organisatie of inrichting waar de oorspronkelijke bedrijfsarts werkzaam is.
Een second opinion kan gaan over het advies van de bedrijfsarts in het kader van:
- verzuimbegeleiding;
- een uitgevoerd arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO/PMO);
- advies over gezondheidskunde vraagstukken in verband met arbeid.
Let op: een second opinion is geen vervanging van het deskundigen oordeel van het UWV. Het deskundigen oordeel kan worden aangevraagd als er onenigheid is over:
- (on)geschiktheid tot werken;
- passende arbeid;
- re-integratie inspanningen werkgever;
- re-integratie inspanningen medewerker.
Bedrijfsarts via Perspectief?
Nu weet u welke belangrijke rol een bedrijfsarts speelt in het bevorderen van de gezondheid en inzetbaarheid van uw medewerkers. Samen met Perspectief kunt u ervoor zorgen dat uw organisatie optimaal functioneert en floreert.
Bent u benieuwd hoe onze bedrijfsartsen en andere specialisten u kunnen helpen bij het creëren van een vitale organisatie en het terugdringen van verzuim? Neem dan contact op voor een gratis, vrijblijvend adviesgesprek. Samen maken we uw organisatie beter!
Bedrijfsarts worden?
Bij Perspectief bieden we de mogelijkheid voor artsen om zich te laten scholen naar bedrijfsarts. We doen dit met een eigen opleidingsprogramma. Lees meer over bedrijfsarts worden.
Deze blog is geschreven door:
Roos Mannee
Communicatieadviseur