Bedrijfsarts in opleiding deelt haar ervaring
Bij Perspectief zijn we altijd op zoek naar nieuwe (bedrijfs)artsen. Wij bieden artsen zelfs de mogelijkheid om (gefaciliteerd) een opleiding tot bedrijfsarts bij ons te volgen. Nikki van der Heide maakte hier gebruik van. Zij studeerde in 2020 af als arts en volgt sinds september 2021 de opleiding tot bedrijfsarts. In dit vraag-antwoordinterview vertelt ze waarom ze voor de bedrijfsgeneeskunde en Perspectief heeft gekozen.
Hoe kwam je met de bedrijfsgeneeskunde in aanraking?
“Tijdens mijn opleiding kwam ik voor het eerst in aanraking met de bedrijfsgeneeskunde. Op één van mijn onderwijsdagen kwam een bedrijfsarts langs die vertelde over het vak en waarom hij ervoor gekozen had. Hij zei dat de bedrijfsgeneeskunde niet alleen draait om wat voor ziekte iemand heeft en wat het behandelplan is, maar dat het ook draait om het menselijke aspect; het dieper ingaan op wie de persoon is en wat erachter zit."
"Deze onderwijsdag wekte bij mij interesse voor de bedrijfsgeneeskunde op, waardoor ik tijdens één van mijn coschappen (hierbij doe je medische ervaring op door in het vak te werken) de keuze maakte om hierin mee te lopen.”
Waarom heb je uiteindelijk voor de bedrijfsgeneeskunde gekozen?
“Wat ik leuk vind is dat ik dieper in kan gaan op iemands leven en daarop kan doorvragen. Dit kan natuurlijk altijd als arts, maar als bedrijfsarts heb je hier meer tijd voor, omdat consulten vaak drie kwartier duren. Ik kan daardoor het verhaal goed uitvragen en goed onderzoek doen naar waar het probleem ligt. Andere specialisten hebben hier vaak maar vijf tot tien minuten de tijd voor. We krijgen regelmatig van mensen te horen dat ze blij zijn dat we de tijd nemen om naar hun verhaal te luisteren. Dat is prettig."
"Ook vind ik de coachende rol die ik als (bedrijfs)arts heb leuk. Ik kan mensen helpen en tips geven bij de eerste stappen richting werk en het volledig hervatten op een duurzame manier.”
Hoe ben je bij Perspectief terecht gekomen?
“In mei 2020 studeerde ik af als arts en vlak daarna, in juni, kwam ik via een recruitmentbedrijf terecht bij Perspectief. Het recruitmentbedrijf bracht mij destijds met meerdere arbodiensten in contact, maar Perspectief sprong er meteen bovenuit. Al snel vond er een sollicitatiegesprek plaats. Ik had toen nog niet veel andere bedrijven gesproken."
"Tijdens mijn sollicitatiegesprek kwam ik erachter dat er binnen Perspectief aandacht is voor persoonlijke groei en dat er altijd naar je geluisterd wordt. Als je ergens onzeker over bent, kan je coaching of extra ondersteuning krijgen. Dat is fijn. Ik besloot daarom mijn gevoel te volgen en te kiezen voor Perspectief.”
Wanneer heb je ervoor gekozen om de opleiding te doen?
“Het eerste jaar heb ik als basisarts gewerkt om te kijken of het vanuit beide kanten goed beviel. Dit was zo en dus besloot ik in september 2021 de opleiding tot bedrijfsarts te volgen.”
Hoe ziet de opleiding tot bedrijfsarts eruit?
"De opleiding bestaat uit één lesdag in de week. De andere dagen werk ik onder supervisie, waarbij ik twee keer per dag met verschillende artsen de casussen bespreek. Daarnaast heb ik contact met mijn praktijkopleider waarmee ik opdrachten voor de opleiding of moeilijke casussen bespreek."
"Ik krijg goede ondersteuning en kan vragen wat ik wil. Dit was vooral in het begin heel prettig. Nu ik de opleiding langer doe, merk ik dat ik zelf meer kan en minder hoef te vragen. Ik mag nog niet alles zelf doen, omdat ik nog aan het begin van mijn opleiding sta. Zo mag ik bijvoorbeeld nog geen supervisie geven aan verzuimconsultants. Denk hierbij aan het controleren van probleemanalyses. Dit zal verder in mijn opleiding wel tot mijn takenpakket behoren."
Wat mag je zelf doen als bedrijfsarts in opleiding?
“Ik hou mij voornamelijk bezig met verzuimbegeleiding. Ik heb nog geen eigen klant, alhoewel die er waarschijnlijk wel aan zit te komen. Gedurende de tijd krijg ik er steeds meer verschillende taken bij. Zo begeleid ik nu medewerkers door alle stappen van de Wet verbetering poortwachter heen, stel ik de beschrijving belastbaarheid en het actueel oordeel op en doe ik sinds kort rijbewijskeuringen. Over een tijdje hoop ik dat daar ook de asbest- en bodemsaneringskeuring bijkomen.”
Waarom raad je artsen aan om bedrijfsarts te worden?
“Allereerst omdat er een tekort is aan bedrijfsartsen. En dat terwijl collega’s in het ziekenhuis moeten strijden voor een plekje. Het is erg fijn om op een plek te zitten waar je meer keuze hebt en waar ze je hard nodig hebben."
"Ook is de bedrijfsgeneeskunde een prachtig vak. Je hebt de tijd voor mensen en je kunt je echt verdiepen in iemands verhaal. Daarnaast heb je altijd de mogelijkheid om naar bedrijven toe te gaan en mee te kijken op de werkplek. Dat maakt het werk afwisselend. Ook draai je geen vaste diensten waardoor het makkelijker is om een goede werk-privé balans te behouden.”
Enthousiast over bedrijfsarts worden bij Perspectief?
Perspectief is door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten erkend als gecertificeerd opleider voor bedrijfsartsen. Met een professioneel team van bedrijfsartsen garanderen wij artsen in opleiding tot specialist (aios) een goede praktijkopleiding. Daarbij werken we samen met zowel het opleidingsinstituut NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) als het SGBO (Sociaalgeneeskundige Beroepsopleiding Arbeids- en bedrijfsgeneeskunde). Zo kunnen wij artsen opleiden in verschillende regio’s.
Onze bedrijfscultuur kenmerkt zich door daadkracht, transparantie en focus op duurzaamheid. Medewerkers voelen zich veilig en krijgen veel vrijheid en vertrouwen. Er is volop ruimte voor ontwikkeling. Zo ook dus voor het opleiden van een talentvolle aios tot professional.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker