Doe de check: hoe veilig en gezond is uw organisatie?
Een veilige en gezonde organisatie is belangrijk. Maar hoe weet u hoe veilig en gezond uw organisatie is? Check het met behulp van deze blog.
Heeft u een RI&E en is deze actueel?
Perspectief adviseert veel organisaties op het gebied van veilig en gezond werken. “Als startpunt gebruiken we de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)”, vertelt Teun, coördinator Veiligheid en Gezondheid. “Alle bedrijven en organisaties in Nederland zijn verplicht om over een actuele RI&E te beschikken. Met de RI&E inventariseert u alle risico's binnen uw bedrijf waar u met behulp van een plan van aanpak aan kan werken. Zijn er in de afgelopen periode veranderingen binnen de organisatie geweest, zoals verbouwingen of nieuwe activiteiten, dan moeten deze worden meegenomen. Als de RI&E niet meer actueel is, kan Perspectief deze voor u actualiseren!”
Heeft u een preventiemedewerker?
"Iedere werkgever is verplicht om minimaal één preventiemedewerker aan te stellen. Een preventiemedewerker werkt actief aan het bevorderen van de veiligheid en de gezondheid binnen het bedrijf. Dit kan een vaste medewerker zijn met deze rol in zijn/haar takenpakket. Bij kleine organisaties (maximaal 25 medewerkers) mag ook de directeur de rol van preventiemedewerker op zich nemen. Een preventiemedewerker heeft drie wettelijke taken. Lees deze hier. Heeft u nog geen preventiemedewerker? Wij kunnen deze voor u opleiden. Meer informatie? Klik hier."
Tips waar de preventiemedewerker extra aandacht aan kan besteden:
- Geef een instructie over een belangrijk veiligheidsonderwerp binnen de organisatie. Gebruik hiervoor een onderwerp dat naar voren komt in de RI&E.
- Loop een rondje om te observeren. Hoe zijn uw collega’s aan het werk (let hierbij op de houding, belasting en het gebruik van eventuele hulpmiddelen), zijn de vluchtwegen vrij, zijn gevaarlijke stoffen goed opgeborgen, liggen er geen losse snoeren en zijn brandwerende deuren gesloten?
- Ga met medewerkers in gesprek over veiligheid en gezondheid. Vraag wat ze belangrijk vinden in een veilige werkomgeving en tegen welke problemen en risico’s ze aanlopen.
- Geef een compliment en stimuleer het veilig werken door middel van een (kleine) beloning.
Heeft u een proactieve veiligheidscultuur?
“Wij geloven dat het gedrag van medewerkers van grote invloed is op de veiligheid. Daarom vinden wij het belangrijk dat de invloed van deze medewerkers, naast de organisatie en de processen (techniek), goed naar voren komt in de RI&E en het plan van aanpak. Een veilige organisatie kenmerkt zich door de continue alertheid van medewerkers, een goed toegeruste preventiemedewerker en juist voorbeeldgedrag van leidinggevenden. Kortom: een proactieve veiligheidscultuur. Om hiertoe te komen, ondersteunen we organisaties met onder andere auditprogramma’s, deskundigen, werplekonderzoeken en het opleiden van preventiemedewerkers."
Wilt u de veiligheidscultuur naar een hoger plan tillen?
Onzer specialisten van de afdeling Veiligheid & Gezondheid helpen u graag. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan of neem contact op.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker