Medewerkers met schulden nog te weinig geholpen
Werknemers met schulden worden nog te weinig geholpen door hun werkgever. Dat schrijven twee deskundigen in het economische vakblad ESB, waarover het Nederlands Dagblad bericht. Toch is dit wel belangrijk, want één op de vijf huishoudens in Nederland kampt met betalingsproblemen. De kans dat dit dus speelt bij één van uw medewerkers is groot.
“Dat medewerkers met schulden te weinig worden geholpen, heeft waarschijnlijk te maken met dat er nog steeds een taboe rust op het praten over financiële zorgen en/of uitdagingen”, vertelt Daniëlle, budgetcoach bij Perspectief. “Mensen schamen zich voor hun financiële zorgen en/of uitdagingen en durven er daardoor niet over te praten.”
Toch is dit volgens Daniëlle wel belangrijk. “Als de inkomsten en uitgaven niet in balans zijn en de medewerker alleen maar bezig is met het opvangen van onverwachte kostenposten, of zelfs dat al niet meer kan, is het moeilijk om daar zonder hulp uit te komen. De cirkel blijft dan ronddraaien, waardoor mensen nog verder in de problemen komen en misschien wel grote schulden opbouwen. Dit leidt op de lange termijn tot gezondheidsproblemen, concentratieproblemen, maar ook allerlei andere zaken zoals piekeren.
Maak financiële zorgen en/of uitdagingen bespreekbaar
“Het is belangrijk om het thema financiële zorgen en/of uitdagingen binnen de organisatie bespreekbaar te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een bericht op het intranet te plaatsen. Geef hierin aan dat mensen met financiële zorgen en/of uitdagingen in gesprek kunnen gaan met een vertrouwenspersoon, bedrijfsarts of een verzuimconsultant (via de arbodienst). Gesprekken met deze personen zijn vertrouwelijk en de informatie komt dus niet terecht bij de werkgever. Dit haalt misschien een stukje schaamte bij de medewerker weg.”
“Daarnaast kunt u als werkgever verschillende signalen herkennen van eventuele financiële zorgen en/of uitdagingen. Denk aan een aanvraag voor loonbeslag, een echtscheiding, een partner die wordt ontslagen, inkomensverlies tijdens ziekte, extra willen werken of concentratieproblemen. Merkt u dat uw medewerker hiermee kampt? Ga dan het gesprek aan. Het is namelijk erg belangrijk om medewerkers al in een vroeg stadium te helpen bij het terug krijgen van een balans in de inkomsten en uitgaven.”
Budgetcoaching een oplossing
“Heeft uw medewerker last van financiële zorgen en/of uitdagingen en wilt u hem of haar helpen, dan is budgetcoaching een oplossing. Een budgetcoach helpt uw medewerker door overzicht te creëren in de inkomsten en uitgaven. Dit houdt in het helpen bij het ordenen van de thuisadministratie, het opstellen van een plan van aanpak en het maken van een budgetplan. Daarnaast vergroot de budgetcoach de zelfredzaamheid en motiveert hij of zij de medewerker om een gedragsverandering teweeg te brengen die bijdraagt aan het financieelFIT worden én blijven. Hierdoor komt er weer een beetje rust in de situatie en, minstens zo belangrijk, zicht op een weg uit deze nare situatie.”
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker