Heb je invloed op het werkgeluk van je medewerkers?
“Iedereen wil graag gelukkig zijn, ook op het werk. Tenslotte brengen we daar een groot deel van onze tijd door. Daarbij heeft ons werkgeluk grote invloed op de rest van ons leven.” De oprichters van Happy Office geloven dan ook dat werkgeluk hoog op de agenda van organisaties moet staan. En om dat onder de aandacht te brengen, hebben zij de Week van het Werkgeluk bedacht.
Werkgeluk bij Perspectief
Bij Perspectief staat het ‘werkgeluk’ van onze medewerkers altijd al hoog in het vaandel. Door de jaren heen hebben we hier steeds meer over geleerd. In het kader van de 'Week van het Werkgeluk' hebben we een van onze coaches en een aantal medewerkers geïnterviewd over werkgeluk. Want, wat betekent werkgeluk, waarom is het zo ‘hot’ en heb je als werkgever invloed op het werkgeluk van je medewerkers?
“Ik heb een hele leuke, afwisselende functie. De werksfeer is goed en samen met het team bereiken we mooie resultaten. Dat maakt dat ik elke dag met een voldaan gevoel naar huis ga.” Stephanie, medewerker Planning & Secretariaat
Werkgeluk kun je niet sturen
Dr. Ir. Carine Coehoorn, coach, over werkgeluk: “Werkgeluk is heel belangrijk. Als mensen gelukkig zijn, zijn ze productief, coöperatief en creatief. Het punt is echter dat je niet op werkgeluk kunt sturen. Geluk is namelijk altijd een bijproduct van andere zaken.” Gelukkig kun je op die ‘andere zaken’ wel sturen en dat is interessant. Want, wat maakt dat medewerkers gelukkig zijn?
Daarmee komen we meteen op het eerste punt, misschien wel het vertrekpunt als het gaat om werkgeluk: “Ga na waar je medewerkers gelukkig van worden.” En nee, dat is dus niet voor iedereen hetzelfde. “Waar de een gelukkig wordt van een pingpongtafel voor een korte break, geniet de ander van een uitgebreide kantine en weer een andere van een wandeling en een meegebrachte boterham.” En toch zijn we hiermee nog niet bij de kern.
Zorg ervoor dat het werk zinvol is
Als mensen willen we iets toevoegen, ertoe doen. Zorg er als werkgever dus voor dat het werk zinvol is. “Laat je medewerkers weten dat je hen waardeert. Dit gaat dikwijls gemakkelijker bij mensen die een zichtbare functie hebben binnen de organisatie. Zij innoveren en zitten aan ‘de grote tafel’. Maar laat ook (juist!) de minder zichtbare collega’s weten dat hun werk belangrijk is. Hun werk is eveneens van grote waarde. Spreek dat uit. Van een compliment is nooit iemand slechter geworden. Zo sprak ik eens een hoteleigenaar die een personeelsuitje had georganiseerd, waar de kamermeisjes niet voor waren uitgenodigd. Mijns inziens een gemiste kans…”
“Onze vestigingen zien er tiptop uit met goed meubilair en er is veel aandacht voor een fitte organisatie. Zo is er wekelijks een bootcamp. Lekker afzien in de buitenlucht en je collega’s op een andere manier leren kennen.” Jeroen, account- en salesmanager
Werkgeluk bevorderen
En nog, je werk kan zinvol zijn, je voelt je gewaardeerd, er worden leuke activiteiten georganiseerd en toch voel je je ongelukkig. Hoe kan dat? “Geluk zit hem nooit in luxe,” legt Carine uit. “Luxe is een kers op de taart. Dat is leuk en maakt enthousiast, maar als je laptop niet werkt, het internet is traag of je krijgt nekklachten door een verkeerd afgestelde werkplek, dan blijft er weinig werkplezier over. De basis moet goed zijn. De basis is de FIT met je functie, de juiste faciliteiten om je werk goed te kunnen doen en je erkend/gewaardeerd weten. Als je dat als werkgever goed regelt heb je volgens mij 80% van het werkgeluk van je medewerkers te pakken.”
Zorg er dus voor dat je mensen in staat zijn om hun werk goed te doen en zorg voor waardering/erkenning voor hun bijdrage. Alles wat je daaraan toevoegt, kan het werkgeluk vergroten. En dan komen we terug bij waar we mee begonnen, daarvoor zal je goed moeten luisteren naar je medewerkers.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker