Verzuim in het onderwijs
De hoge gemiddelde leeftijd in het onderwijs en het relatief hoge verzuim door burn-out maken duurzame inzetbaarheid (DI) op veel scholen een belangrijk aandachtsgebied. Soms onder andere namen, zoals Professionalisering en Levenslang Leren.
Daarnaast ontstaan er steeds meer financiële prikkels om DI op te pakken, niet in de laatste plaats door de veranderingen bij het Vervangingsfonds. Dit maakt schadelastbeheersing belangrijker - al blijkt uit onderzoek van onder andere Eforis dat de impact van positieve thema’s, zoals investeren in bevlogenheid en productiviteit, drie keer hoger is dan de bijdragen van schadelastbeperking.
Onderzoek duurzame inzetbaarheid in het onderwijs
Eforis is een onderzoeksinstituut naar de bevlogenheid, productiviteit en lifestyle risico’s van medewerkers. Een aantal jaren geleden hebben zij een telefonische enquête gehouden onder honderd personeelsafdelingen van onderwijsinstellingen en gevraagd naar de inhoud, rol en betekenis van duurzame inzetbaarheid. Ruim veertig P&O-adviseurs hebben aan het onderzoek meegewerkt.
Uit dit onderzoek blijkt dat slechts 14 procent er niets of weinig aan doet, bij 46 procent is men nog bescheiden of heeft beleid in ontwikkeling, 29 procent heeft het behoorlijk voor elkaar en 10 procent zelfs goed voor elkaar. De reikwijdte van DI loopt er uiteen. Eén hogeschool verbindt duurzame inzetbaarheid met veel P&O beleidsonderwerpen.
Maar voor een gedeelte van de geïnterviewden lijkt DI een thema dat uitsluitend op oudere werknemers betrekking heeft. DI appelleert echter aan alle leeftijdsgroepen. Een school voor VO probeert ook jonge moeders te ontzien door hen niet het eerste uur in te roosteren. Weer een andere instelling gaf zelfs aan uitsluitend uitzondering te maken voor jonge docenten: “Zij hebben begeleiding nodig, de rest redt het wel”.
Eigen verantwoordelijkheid duurzame inzetbaarheid
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de werkgever bij DI verwacht dat de medewerker zelf verantwoordelijk neemt. De medewerker moet het initiatief nemen, de organisatie moet stimuleren en faciliteren. Hiervoor is vaak nog wel een cultuuromslag nodig.
Ook de ervaring van Perspectief is dat bij veel van onze klanten, zowel binnen als buiten het onderwijs, medewerkers niet gewend zijn verantwoordelijkheid te nemen voor hun inzetbaarheid. Vaak gaat het om mensen die ook op andere levensgebieden meer volgend dan leidend zijn.
Duurzame inzetbaarheid komt op verschillende gebieden terug:
- Werkvermogen: is de medewerker fysiek en sociaal in staat werk te verrichten?
- Employability: hebben de werkzaamheden die de medewerker verricht toegevoegde waarde nu en in de toekomst? Groeit de medewerker daarin mee?
- Vitaliteit: beschikt de medewerker over de energie en motivatie om te blijven werken?
Het bevorderen van duurzame inzetbaarheid in het onderwijs
Perspectief helpt u om uw medewerkers meer DI-bewust te laten worden. De training Regie over je energie, is een voorbeeld van het versterken van de vitaliteit van medewerkers. Soms is het nodig medewerkers eerst bewust te maken dat DI ook een eigen verantwoordelijkheid is. Onze Bedrijfspsychologisch Consultants gaan graag met u in gesprek over hoe u dit kunt bereiken.
Deze blog is geschreven door:
Roos Mannee
Communicatieadviseur