Tips en adviezen voor goede ventilatie op de werkvloer
Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid van u en uw medewerkers. Daarom is het belangrijk dat u de bedrijfsruimte goed ventileert. Doet u dit niet, dan leidt dit tot een te hoge CO2-concentratie wat vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies en de verspreiding van virusdeeltjes met zich meebrengt.
Dit wilt u het liefst voorkomen. In deze blog geeft Jeroen, adviseur Veiligheid & Gezondheid bij Perspectief, daarom tips en adviezen hoe u zorgt voor goede ventilatie op de werkvloer.
Verschillende vormen van ventilatie
“Als u in een gesloten ruimte zit, zonder ventilatie, dan is de lucht die u en anderen uitademen ook de lucht die blijft hangen en weer wordt ingeademd. Ventilatie zorgt ervoor dat er verse lucht van buiten de ruimte inkomt en de vervuilde lucht die u uitademt, wordt ververst.”
Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen:
- Natuurlijke ventilatie: in sommige gebouwen zit vaak geen ventilatiesysteem. U kunt ventileren door de ramen of de roosters boven de ramen open te zetten.
- Mechanische ventilatie: dit is een systeem dat verse lucht toevoert en vuile lucht afvoert. Een systeem dat u hier bijvoorbeeld voor kan gebruiken, is een warmteterugwinsysteem die CO2-gestuurd is. Mechanische ventilatie werkt het beste.
- Combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie: bij een combinatie tussen mechanische en natuurlijke ventilatie wordt er via een rooster of raam verse lucht toegevoerd en via een afzuigsysteem in het plafond vieze lucht afgevoerd. Maar het bestaat ook dat verse lucht mechanisch wordt toegevoerd en vieze lucht via een natuurlijke manier wordt afgevoerd.
Corona en ventilatie
“Ook om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is goede ventilatie belangrijk. Als iemand besmet is met het coronavirus ademt hij of zij virusdeeltjes uit door bijvoorbeeld te hoesten. Als er geen of slechte ventilatie is, blijven deze virusdeeltjes hangen in de ruimte en verspreiden deze zich. In zo’n geval werkt de anderhalve meter afstand mogelijk niet voldoende. Door te ventileren zorgt u ervoor dat de vieze lucht, inclusief virusdeeltjes, wordt afgevoerd en schone lucht wordt toegevoerd. Zo voorkomt u dat virusdeeltjes blijven hangen en mensen besmet raken.”
Tips voor goede ventilatie
- Veel werkgevers weten niet wat voor ventilatiesysteem zij hebben. De eerste tip is daarom om na te gaan van welk ventilatiesysteem u gebruik maakt, hoe deze werkt en hoe u deze moet onderhouden.
- Zet de ramen af en toe open om te luchten. Bijvoorbeeld tijdens pauzes of leswisselingen. Als er een grote groep in een ruimte zit werken ventilatiesystemen namelijk niet altijd voldoende.
- Zorg ervoor dat alle roosters openstaan en schoon zijn. Roosters worden vaak gesloten vanwege tocht.
- Reinig ventilatiesystemen goed en laat deze onderhouden door een extern bedrijf. Anders is de luchttoevoer vervuild.
- Controleer de luchtkwaliteit met een CO2-meter. Een CO2-meter meet hoeveel CO2-deeltjes er in de lucht zitten. Hoe meer CO2-deeltjes, hoe viezer de lucht. Buiten ligt de CO2-concentratie ronde 400 parts per million (ppm). Bij een goed binnenmilieu ligt dit rond de 600 tot 800 ppm. Nu met corona houden we maximaal 800 ppm aan. Bij Perspectief bieden wij CO2-meters aan die u kan gebruiken om de luchtkwaliteit te meten.
Zeker weten dat u goed ventileert?
Dan kunnen wij een werkplekonderzoek bij u uitvoeren. Hierbij kijken we onder andere naar welke ventilatiemogelijkheden u heeft, waar deze zitten en waar eventuele pijnpunten liggen. Meer informatie? Klik hier.
Wilt u een CO2-meter aanvragen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met 0341-438710 of mail naar verkoopbinnendienst@perspectief.eu.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker