“Medewerkers hebben écht iets aan coaching”
Als het aan Fokje Hoogenberg, teammanager bij Trajectum, ligt is coaching dé oplossing om te investeren in de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en verzuim te voorkomen. In dit interview vertelt zij waarom. Ook spreken we met Wilco Witte, coach bij Perspectief. Hij vertelt hoe zijn coaching eruitziet.
Wanneer zet je coaching in?
“Trajectum is een organisatie die cliënten met een forensische zorgtitel helpt”, legt Fokje uit. “Zelf geef ik leiding aan medewerkers die werken met cliënten met een lichte verstandelijke beperking en onbegrepen en risicovol gedrag. Waarbij een deel van deze cliënten een forensische achtergrond heeft. Het is een specifieke en onvoorspelbare doelgroep. Onze medewerkers moeten continu aanstaan, maken regelmatig heftige dingen mee en gaan misschien dingen die niet normaal zijn voor normaal zien. Thuis kan het lastig zijn om hierover te praten, omdat anderen het werk wellicht niet begrijpen.”
“Ook privé willen deze medewerkers vaak alle ballen in de lucht houden”, gaat Fokje verder. “Dit maakt dat veel medewerkers het lastig vinden om een goede werk- en privébalans te houden. We zijn heel trots op onze medewerkers en het is belangrijk dat we zuinig op hen zijn. Om te investeren in hun duurzame inzetbaarheid en te voorkomen dat ze uitvallen, zet ik regelmatig coaching in. Daar hebben ze echt iets aan. Het helpt hen het leven makkelijker te maken, beter te functioneren en meer balans te houden.”
Hoe ziet de coaching eruit?
“Dat verschilt natuurlijk per persoon”, vertelt Wilco. “Iedereen is anders. De een heeft voldoende aan een paar praktische tips en bij de ander moeten we dieper graven om met een oplossing te komen. Ik leer de persoon die ik coach altijd eerst beter kennen: wie ben je, wat is je verhaal en waar loop je tegenaan? Van daaruit zoek ik naar de hulpvraag. Het is belangrijk dat de medewerker zich veilig voelt om dingen te vertellen. Ook de moeilijke dingen. Daarom creëer ik een veilige setting.”
“Wat ik fijn vind aan de coaching van Wilco is dat hij medewerkers een spiegel voorhoudt”, vertelt Fokje. “Hij laat expres stiltes vallen en vult niets voor de medewerker in. Hierdoor moet de medewerker zelf met een antwoord komen. Dat helpt goed. Daarnaast vind ik het fijn dat Wilco er blanco ingaat. Hij is onafhankelijk en heeft geen voorkennis over de organisatie en de situatie waarin de medewerker zit. Hierdoor kijkt hij met een open blik naar de situatie. Dit geeft medewerkers vertrouwen.”
“Als werkgevers wel hun kant van het verhaal en hun behoeftes voor coaching willen vertellen, kan dat ook”, vult Wilco aan. “Ik begrijp namelijk goed dat werkgevers het resultaat van coaching willen zien. Bij coaching sluit ik echter aan bij waar de medewerker is. Want alleen vanaf dat punt kun je iemand in beweging krijgen. De informatie van de werkgever gebruik ik om de bredere context waarbinnen de medewerker moet functioneren goed te begrijpen.”
Waarom adviseer je andere werkgevers ook te kiezen voor coaching?
“Ik zie écht dat het verzuim binnen mijn afdeling aanzienlijk minder is”, aldus Fokje. “De medewerkers waarbij ik dacht dat ze mogelijk gingen uitvallen, liepen ineens weer fluitend rond. Dit komt omdat ze handvatten krijgen om goed met hun situatie om te gaan. Investeren in coaching lijkt misschien duur, maar uiteindelijk voorkomt het een hoop gedoe en nog hogere kosten vanwege ziekteverzuim. Voorkomen is beter dan genezen!”
Ook gebruikmaken van coaching door Perspectief?
Wil jij je personeel ook gezond en vitaal houden door middel van coaching? Bij Perspectief helpen we je graag. Er zijn verschillende coachingsdiensten die we voor jouw medewerkers kunnen inzetten. Wij denken graag met je mee om te kijken welke vorm van coaching het beste bij jouw organisatie past.
Meer informatie? Neem dan contact op via info@perspectief.eu of 0341-438700.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker