Hoe stimuleer ik vitaliteit op de werkvloer? 5 praktische tips!
Vitaliteit is een actueel thema. Vitale medewerkers met een gezonde leefstijl zitten beter in hun vel, zijn fysiek, mentaal en emotioneel in balans, presteren beter en kunnen beter met veranderingen omgaan. Als werkgever wilt u niets liever dan vitale medewerkers, want vitale medewerkers dragen bij aan een gezonde organisatie. Als werkgever kunt u een belangrijke rol spelen in de vitaliteit van uw medewerkers.
Hoe bereik ik vitaliteit op de werkvloer?
Door de gezondheid en vitaliteit van uw medewerkers te ondersteunen, stimuleert u dat ze op lange termijn hun positieve bijdrage blijven leveren. Het is net als het onderhouden van uw eigen conditie: het vergt inspanning en discipline, en zodra u er mee stopt zakt het weer in.
Werken aan vitaliteit en leefstijl vraagt dus voortdurende bewuste aandacht, zowel individueel als op organisatieniveau. Het is daarom belangrijk dat u een organisatiecultuur creëert waar vitaliteit hét onderwerp van gesprek is. Gelukkig zijn er verschillende manieren om hiervoor te zorgen. Wij geven u verschillende tips.
Tips om vitaliteit bespreekbaar te maken
TIP 1 | Laat leidinggevenden het juiste voorbeeld geven
Vitaliteit begint bij leiderschap en goed werkgeverschap. Zorg ervoor dat uw leidinggevenden het goede voorbeeld geven en in staat zijn om vitaliteit bespreekbaar te maken. Ze kunnen hiervoor een vitaliteitsprogramma of training volgen, maar ook gebruikmaken van onze gesprekskaarten. Dit biedt inzicht en aanzet tot positieve verandering.
Vitaliteitsprogramma
Een vitaliteitsprogramma omvat alle stappen die nodig zijn om uw doelstelling binnen een bepaald vitaliteitsthema te realiseren. In zo’n programma kan gebruik gemaakt worden van meetinstrumenten, advisering, trainingsmodules en coaching. Uw organisatie gaat concreet voor een langere periode (bijvoorbeeld een kwartaal of een jaar) met een thema aan de slag. Voorbeelden van programma's zijn:
- PerspectieFIT (mentale, fysieke, loopbaan- en organisatieFITheid)
- Leergang Vitale Teams (specifiek voor leidinggevenden)
- Mentale veerkracht
Training
Een training kan in een of meerdere dagdelen gegeven worden, afhankelijk van de inhoud van de training en het aantal deelnemers. Veel voorkomende trainingen zijn:
- Hoe maakt uw fysieke- en mentale fitheid bespreekbaar? Tijdens deze training leren leidinggevenden om fysieke en mentale FITheid bespreekbaar te maken met medewerkers. Door theorie (de schijf van 5 van zelfzorg) eigen te maken en vooral ervaringen te delen én daadwerkelijk daarmee aan de hand van casuïstiek aan de slag te gaan.
- Verzuimtraining. Tijdens deze training leren leidinggevenden om (dreigend) verzuim in hun team adequaat op te pakken.
- Regie over de teamenergie Tijdens deze training doen leidinggevenden kennis en vaardigheden op om in de samenwerking met collega’s positieve energie te brengen en bewaren. Want u kunt het voor uzelf wel allemaal perfect regelen, maar als het met collega’s niet werkt, kan dat een belangrijk energielek blijven.
Bekijk alle trainingen en workshops.
Gesprekskaarten
Vinden uw leidinggevenden het lastig om in gesprek te gaan over vitaliteit? Bij Perspectief hebben we special gesprekskaarten ontwikkeld die handvatten geven aan het gesprek over vitaliteit met medewerkers. De gesprekskaarten zijn een hulpmiddel die richting geven aan een (ontwikkel)gesprek met een medewerker. Zo is het voor leidinggevenden makkelijker om met hun medewerkers over dit thema te praten.
Meer informatie over de gesprekskaarten vindt u hier.
TIP 2 | Vergroot het eigenaarschap en creëer bewustwording
Om actief met elkaar aan bewustwording en vitaliteit te werken en het eigenaarschap bij medewerkers te vergroten, kunt uworkshops aanbieden aan uw medewerkers. U kunt er ook voor kiezen om meerdere workshops aan te bieden en uw medewerkers te laten kiezen waar zij de meeste behoefte aan hebben. Zo’n workshop kan ook onderdeel zijn van een teamdag of ander intern programma. Veel voorkomende (interactieve) workshops zijn:
- Slapen is gezond
- Voeding en beweging
- De biologie van stress
- Werk-privé balans
- Timemanagement
- Grenzen aangeven
- Overgang en energiebalans
- Regie over je energie
Bekijk alle trainingen en workshops.
TIP 3 | Help medewerkers die vastlopen
Loopt uw medewerker vast en lukt het niet om tot een duurzame oplossing te komen? Dan kan coaching verder helpen. Coaching is een individuele begeleidingsvorm die wordt ingezet om mensen een gedragsverandering te laten maken. Deze gedragsverandering is noodzakelijk om duurzaam te kunnen herstellen van bijvoorbeeld een burn-out. Coaching kan op zichzelf worden ingezet, maar ook als onderdeel van een training of programma. Het is een goed instrument om het eigenaarschap bij de medewerker te vergroten.
TIP 4 | Meten is weten
Om effectief en duurzaam te kunnen werken, is het meten van de bestaande situatie essentieel, vinden wij. Een meting geeft aan waar de belangrijkste knelpunten zitten, zodat de interventies daar ingezet kunnen worden waar het grootste effect bereikt kan worden. Ook helpen metingen bij het vaststellen of er daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt. Voorbeelden van meetinstrumenten:
- Preventief medisch onderzoek (PMO)
- Periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO)
- FIT-vragenlijst (hoe fit ben je op het werk, fysiek en mentaal)
- Duurzame inzetbaarheidsonderzoek
- Medewerker tevredenheidsonderszoek (MTO)
- Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
- Bevlogenheidsonderzoek (werk- en belevingsonderzoek)
- Onderzoek naar veilig gedrag van medewerkers
TIP 5 | Maak gebruik van een vitaliteitskalender
Hoe geeft u vitaliteit vorm binnen uw organisatie zonder dat u met een vinger wijst? In de afgelopen jaren heeft Perspectief een vitaliteitsprogramma ontwikkeld, wat nu al een aantal jaren intern draait. Klinkt leuk, maar hoe krijgen wij ons personeel hierin mee? Een van de dingen die wij doen, is het programma inzichtelijk maken met een kalender. Hoe we dat doen delen we graag met u, zodat u hiermee ook aan de slag kan! Klik hier voor een voorbeeld vitaliteitskalender.
Aan de slag met vitaliteit?
Zoals u ziet zijn er genoeg mogelijkheden om de vitaliteit van uw medewerkers en daarmee uw organisatie te verhogen. Wilt u ook een vitale werkvloer en betere organisatie? Neem dan nu het initiatief en maak een vrijblijvende afspraak met Perspectief voor een adviesgesprek. Samen kijken we naar de beste aanpak voor uw organisatie en zorgen we voor fitte, gemotiveerde medewerkers en een vitale werkomgeving.
Bekijk ook het webinar over de vitale organisatie met Wim Wijnholds en Corinne Mulder.
Deze blog is geschreven door:
Roos Mannee
Communicatieadviseur