Wat is een spoor 2 traject?
Is uw medewerker uitgevallen door ziekte en niet meer in staat om bij u te re-integreren, dan bent u wettelijk verplicht een tweede spoor traject in te zetten.
“Tijdens een tweede spoor traject wordt uw medewerker op maat begeleid bij het vinden van een nieuwe baan”, aldus Margot Hoebee, adviseur Arbeidsmobiliteit bij Perspectief. “Hierbij worden kansen op de arbeidsmarkt benut en wordt rekening gehouden met de belastbaarheid, mogelijkheden en beperkingen van de medewerker.”
Hoe gaat een tweede spoor traject in zijn werk?
“Een tweede spoortraject kan behoorlijk impact hebben”, gaat Margot verder. “Vaak hebben mensen in het eerste ziektejaar al van alles meegemaakt waardoor zij de regie over hun leven zijn kwijtgeraakt. Daarom begeleiden we medewerkers op een adequate manier. Dit betekent dat we voor een langere periode letterlijk naast een medewerker staan, zodat we ons goed kunnen inleven in zijn of haar situatie zonder het doel uit ogen te verliezen.”
“Een spoor 2 traject is altijd maatwerk; we beginnen aan de ‘tekentafel’ om een persoonlijk re-integratieplan op te stellen. Hierin staan alle mogelijkheden, interesses en de achtergrond van iemand. Vervolgens gaan we naar de oriëntatiefase. Hierin onderzoeken we wat iemands drijfveren zijn en brengen we de vaardigheden en kwaliteiten in kaart. Dit doen we aan de hand van uitgebreide loopbaanvragenlijsten en gesprekken. Er is aandacht voor het vergroten van zelfvertrouwen en er zijn volop mogelijkheden om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van sollicitatie- of computervaardigheden en vitaliteit. Ook kan een medewerker in gesprek gaan met een coach.”
“Laatst sprak ik een vrouw die werkzaam was in een administratieve functie bij een commercieel bedrijf. Ze zat thuis met burn-outklachten. Door een reorganisatie kwam haar functie tijdens haar ziekteperiode te vervallen, waardoor ze niet meer kon terugkeren. Samen met haar heb ik gekeken naar hoe zij zo snel mogelijk weer aan het werk kon. Ze wilde graag iets bijdragen aan de maatschappij. Via het netwerk van Perspectief vond ik een werkplek voor haar bij een organisatie voor ouderen met een verstandelijke beperking. Hier heeft zij een interne opleidingsplek aangeboden gekregen. Van haar vorige werkgever kon ze zo op een goede manier afscheid nemen.”
Wanneer zet ik een tweede spoor traject in?
“Het tweede spoor traject moet gestart worden tussen de 8e en 52e week van de ziekteperiode, en uiterlijk zes weken na de eerstejaarsevaluatie. Het spoor 2 traject duurt meestal negen tot twaalf maanden, maar mag wettelijk gezien niet langer dan twee jaar duren.”
Wat zijn de voordelen van een tweede spoor traject?
- Een snelle en succesvolle re-integratie, waardoor de periode van arbeidsongeschiktheid korter is en u dus kosten bespaart.
- Er staat gelijk een compleet team met verschillende disciplines voor uw medewerker klaar. Dit bevordert de samenwerking en zorgt voor efficiënte communicatie.
- Het laat zien dat u als werkgever betrokken bent bij het welzijn van uw medewerkers en dat u bereid bent om uw verantwoordelijkheid te nemen bij re-integratie. Dit draagt bij aan een positieve werkcultuur en een goed werkgeversimago.
- Als een medewerker na twee jaar ziekte nog niet kan terugkeren in het eigen werk, kan het UWV een loonsanctie opleggen aan de werkgever. Door de medewerker te begeleiden en actief mee te werken aan zijn of haar re-integratie, kan u als werkgever een sanctie voorkomen en dus kosten besparen.
- Uw medewerker krijgt de regie in handen en heeft weer toekomstperspectief.
Spoor 2 uitgelegd voor uw medewerkers (video)
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker