Voorkom gedoe en extra kosten met de Vangnetregeling
Heeft u een medewerker die ziek is? Dan betaalt u niet altijd zelf het ziekengeld. Er is namelijk een mogelijkheid dat het UWV dit voor u doet. Bijvoorbeeld als uw medewerker een WAO-, Wajong- of WIA-uitkering heeft of heeft gehad. Dit noemen we de Vangnetregeling. Veel werkgevers weten niet van deze regeling af en dat brengt grote gevolgen, zoals onnodige kosten, met zich mee. Daarom leggen wij u graag uit hoe deze regeling werkt.
Hoe werkt de Vangnetregeling?
U kunt alleen gebruik maken van de Vangnetregeling als u weet of uw medewerker een arbeidshandicap of structurele functionele beperkingen heeft of heeft gehad. Denk hierbij aan psychische of lichamelijke aandoeningen waardoor er beperkingen zijn bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Voorbeelden hiervan zijn: slechthorendheid, rugklachten of chronische vermoeidheid. In dit geval kan er sprake zijn van een no-riskpolis bij het UWV. Bijvoorbeeld omdat uw medewerker in het verleden een WIA-beoordeling onderging.
Of hier sprake van is, mag u pas twee maanden na de indiensttreding van uw medewerker vragen. Veel werkgevers weten dit niet of vergeten dit uit te vragen. Ook medewerkers melden dit niet altijd. Met alle gevolgen van dien.
Wat gebeurt er als het misgaat?
“We maken regelmatig mee dat dit misgaat bij onze klanten”, vertelt Klarina, senior verzuimconsultant. “Zo hadden we laatst een klant die voor de dekking van de verzuimkosten aangesloten is bij een verzuimverzekeraar. Eén van zijn medewerkers diende bij het UWV een WIA-aanvraag in. Hierbij bleek dat hij al een ziektestatus had. De werkgever heeft dit in het begin van het dienstverband niet uitgevraagd en ook de medewerker zelf heeft hier geen melding van gemaakt. Hierdoor is de ziekmelding te laat binnengekomen bij het UWV en kreeg de werkgever een boete van €455,-.”
“Daarnaast heeft de verzuimverzekeraar de werkgever twee jaar lang een uitkering verstrekt, terwijl het UWV dit moest doen. Vanwege de te late melding (later dan zes weken), betaalt het UWV de Ziektewetuitkering voor een jaar met terugwerkende kracht aan de werkgever terug. Maar omdat de medewerker in dit geval langer dan een jaar ziek is, moet de werkgever de kosten die vergoed zijn door de verzuimverzekeraar over de overige periode zelf bekostigen.”
Hoe kunt u dit voorkomen?
Vraag direct na twee maanden dienstverband uit of uw medewerker een eventuele arbeidshandicap of structurele functionele beperkingen heeft of heeft gehad. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van deze brief inclusief vragenlijst. De werknemer is verplicht om hier eerlijk antwoord op te geven. Heeft u dit nog nooit eerder uitgevraagd, dan kunt u deze brief aanpassen en de vragenlijst naar al uw medewerkers versturen.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker