Werkstress vanuit een ander perspectief
Tijdens de Week van de Werkstress wordt er veel informatie gedeeld over het herkennen en voorkomen van werkstress. Het is fijn om uw kennis over dit onderwerp te vergroten en te kijken hoe u de gegeven tips kunt toepassen. Maar helpt dit voldoende om de stress die uw medewerkers ervaren daadwerkelijk te verminderen?
In deze blog willen we u graag uitnodigen om werkstress eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Een perspectief dat u helpt om u anders te verhouden ten opzichte van de stress die uw medewerkers ervaren.
Heeft uw medewerker regie of wordt hij/zij geleefd?
“Hoe iemand werkstress ervaart is persoonlijk”, vertelt Bianca Reindsen, coach bij Perspectief. “De één ervaart veel druk vanuit taken die zich opstapelen, deadlines die gehaald moeten worden en/of problemen die er spelen op het werk. En de ander kan dergelijke zaken makkelijker naast zich neerleggen en gaat hier relaxter mee om. Wat maakt dat hier zulke grote verschillen in zitten?”
“Een belangrijke vraag die hierbij een rol speelt, is of een medewerker het gevoel heeft dat hij/zij de regie heeft over het werk of dat hij/zij zich vooral geleefd voelt door het werk. Is het laatste het geval? Dan voelt de medewerker zich vaak machteloos en heeft hij/zij het idee dat er onvoldoende invloed uitgeoefend kan worden op wat er van hem/haar gevraagd wordt. Dit kan het stressniveau al snel laten oplopen, waardoor de medewerker mogelijk in allerlei overlevingsmechanismen terecht komt. Mechanismen waardoor de medewerker nog harder gaat werken om het werk toch gedaan te krijgen, niet om hulp vraagt of nog meer de controle probeert te houden. Deze overlevingsmechanismen slepen de medewerker ongemerkt steeds verder mee in een negatieve spiraal van spanning, stress en verlies van energie. Het lukt niet meer om van een afstand naar de situatie te kijken. Maar juist dit is de sleutel naar het ervaren van minder stress.”
Hoe krijgt uw medewerker weer regie?
Door vragen te stellen waardoor de medewerker uitzoomt en waarneemt wat er in hem-/haarzelf en de omgeving gebeurt, stimuleert de medewerker zichzelf om weer regie te pakken en meer grip op de situatie te krijgen. De medewerker toont persoonlijk leiderschap, wat helpt om beter in balans te blijven en minder werkstress te ervaren. Een aantal vragen die hierbij helpen:
- Wat gebeurt hier en wat vraagt dit van mij?
- Wat is mijn rol in deze situatie en waar heb ik invloed op?
- Wat verwacht ik van mezelf of wat denk ik dat anderen van mij verwachten? Is dit realistisch?
- Wie wil ik in deze situatie zijn?
- Welke mogelijkheden heb ik en welke stappen zet ik om goed voor mezelf te blijven zorgen?
Om antwoord te geven op deze vragen moet een medewerker voldoende rust en ruimte voelen of kunnen creëren. Maar juist dit is lastig als een medewerker stress ervaart en vooral vanuit overlevingsmechanismen handelt. De medewerker heeft dit vaak zelf niet door, omdat deze manier van doen zo eigen is geworden dat hij/zij het onbewust inzet, ook al draagt het niet bij aan de gezondheid en het welbevinden. In dit geval heeft de medewerker iemand nodig die hem/haar een spiegel voorhoudt, hem/haar bewust maakt van de manier van doen en vanuit daar helpt om effectievere gedragspatronen te ontwikkelen. Zo kan uw medewerker de veerkracht vergroten en zichzelf beter in balans houden.
Werkstress voorkomen met Perspectief
De coaches van Perspectief helpen dagelijks medewerkers bij het voorhouden van een spiegel, het bewust maken van hun manier van doen en vanuit daar effectievere gedragspatronen te ontwikkelen. Dit doen zij veelal bij medewerkers die zijn uitgevallen in hun werk, maar ook bij medewerkers die zij preventief begeleiden om uitval in hun werk te voorkomen.
Wilt u voorkomen dat uw medewerkers uitvallen door werkstress? Dan kunt u ze laagdrempelig helpen met behulp van een of meerdere preventieve coachingsgesprekken. Onze strippenkaart coaching is hier ideaal voor. Hiermee koopt u vooraf een aantal coachingsgesprekken in, zonder dat bekend is welke medewerker hier gebruik van gaat maken. Dit biedt medewerkers de flexibiliteit om direct een preventief coachtraject te starten wanneer nodig.
Interesse? Alleen tijdens de Week van de Werkstress (11 t/m 15 november) krijgt u 10%korting op de strippenkaart van 10 of 25 strippen. Dit is dus hét moment om werkstress aan te pakken! Klik hier voor meer informatie over het aanvragen van de strippenkaart.
Deze blog is geschreven door:
Bianca Reindsen
Coach