5 tips bij kort verzuim
Bijna driekwart van de ziekmeldingen bestaat uit kort verzuim. Je kunt hierbij denken aan griepjes en ander klein leed. Kortdurend verzuim is goed voor 15 procent van de verzuimkosten! Daarnaast is het risico op langer durend verzuim groot. Als medewerkers vaak ziek zijn verstoort het de planning en de personele bezetting.

Wat is kort verzuim?
Onder kort ziekteverzuim verstaan we ziekte met een periode van maximaal een week. Medewerkers hebben recht op doorbetaling (eventuele vastgestelde wachtdagen niet meegerekend). Andere vormen van verlof bij kortdurende afwezigheid zijn: calamiteitenverlof (bedoeld om zaken te regelen bij plotselinge calamiteiten, zoals bevalling partner, aangifte kind bij burgerlijke stand) en kort zorgverlof (moeten zorgen voor een zieke partner, inwonend (pleeg)kind of een ouder).
Gevolgen kort verzuim
Kort verzuim kan een paar uur tot een paar dagen betreffen en heeft geen gevolgen voor het inkomen of de vakantiedagen van de medewerker. Werkgevers mogen een redelijk verzoek voor kort verzuim- of calamiteitenverlof niet weigeren.
Kort verzuim kan de beste overkomen, het gevaar zit hem in de herhaling. Dit heeft gevolgen voor de medewerker zelf (onderbreking werkritme, zit mogelijk niet lekker in zijn vel), de werkgever (moet verzuim opvangen en betalen), maar het heeft ook een negatieve invloed op andere collega’s. Zij moeten de werkzaamheden opvangen wat mogelijk kan leiden tot overbelasting.
Aanpak kort verzuim
De aanpak van kort verzuim begint al bij de manier van ziekmelden (telefonisch, per mail of app). Als leidinggevende is het goed om door te vragen wat de beperkingen zijn voor het werk maar ook te vragen naar mogelijkheden. Mocht je als leidinggevende twijfelen aan de ziekmelding, laat de medewerker dan beoordelen door de (bedrijfs)arts.
Het is belangrijk dat de leidinggevende en medewerker zich realiseren dat het geen ziekmelding is maar een vraag om verlof. En dat er samen gekeken wordt of ziekteverlof de meest passende verlofvorm is of dat er sprake is van een andere verlofvorm. Ook kan gekozen worden voor een andere invulling van de werkzaamheden, wanneer de medewerker klachten/beperkingen heeft maar wel inzetbaar is voor ander werk.
5 tips voor de aanpak van kort ziekteverzuim
TIP 1 – helder beleid
Zorg voor een helder verzuimbeleid. Geef duidelijk aan wat er op welk moment van uw medewerkers wordt verwacht. Geef ook aan hoe medewerkers hiermee om moeten gaan. Dus waar, wanneer en hoe moeten zij zich ziek melden? Staat deze informatie niet in de cao? Neem deze dan op in het Personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenreglement. Voor zowel de medewerker als werkgever is het belangrijk op afspraken terug te kunnen vallen wanneer er sprake is van (frequent) kort verzuim.
TIP 2 – goed werkgeverschap
Vaak ontstaan er discussies over de vraag of medewerkers voor een doktersafspraak of ziekenhuisbezoek vakantie-uren moeten opnemen, doorbetaald krijgen of dat er nog eventuele andere mogelijkheden zijn. Met name voor fulltimers kunnen dergelijk afspraken lastig buiten werktijd te plannen zijn. Strikt genomen heeft een medewerker geen recht op betaald verlof voor tandarts- of doktersbezoek, dus kunt u goed werkgeverschap tonen door hier niet te streng in te zijn.
Echter, het is wel belangrijk om hier duidelijke afspraken over te maken. Als er geen regels in de cao staan, kunt u deze zelf opstellen. U mag bijvoorbeeld vastleggen dat werknemers tandarts- en doktersbezoek zo veel mogelijk in eigen tijd moeten doen, of aan het begin of eind van de dag. Het is tevens mogelijk om een maximum aantal bezoeken onder werktijd toe te staan. Leg ook deze afspraken vast in het Personeelshandboek of arbeidsvoorwaardenreglement.
TIP 3 – nauwkeurige verzuimregistratie
Zorg voor een nauwkeurige registratie van verzuim. Ook als het kort verzuim betreft. De valkuil van kort verzuim is dat het frequent wordt. Door kort verzuim consequent te registreren en regelmatig verzuim overzichten te bekijken, zal frequent verzuim in een vroeg(er) stadium gesignaleerd worden. Hierdoor kunt u frequent kort verzuim tijdig aanpakken en langdurig verzuim voor zijn!
TIP 4 – bespreekbaar maken
Maak kort verzuim bespreekbaar, vooral wanneer dit frequent voorkomt. Medewerkers die zich makkelijk/snel ziek melden, zitten over het algemeen niet lekker in hun vel. Het is van belang dat leidinggevende het verzuim met de medewerker bespreekt. De leidinggevende kent zijn medewerkers. Door het verzuim te bespreken wordt het voor een volgende keer al lastiger om verzuimverlof aan te vragen en is een medewerker geneigd om actief bezig te zijn met het voorkomen van verzuim. Zo heeft de leidinggevende invloed op het verzuim van zijn medewerkers.
Bij een gesprek is het belangrijk dat eerst wordt gekeken of het verzuim werkgerelateerd is of een medische achtergrond heeft. Bij kort frequent verzuim kost het werk vaak meer energie dan dat het ze oplevert. Oorzaken zijn bijvoorbeeld een te hoge werkdruk of slecht georganiseerd werk.
TIP 5 – duurzame inzetbaarheid
Iedere werkgever wil duurzaam inzetbaar personeel. Is uw medewerker vaker dan drie keer per jaar ziek? Dan kan dat een signaal zijn van onderliggende psychische klachten of dreigend langdurig verzuim. Door kort verzuim bespreekbaar te maken kunnen frequent en langdurig verzuim worden voorkomen. Samen met de medewerker kunnen bijvoorbeeld tijdig maatregelen worden getroffen als klachten werkplek gerelateerd blijken te zijn. Of misschien zit de medewerker niet op zijn plek in de huidige functie. Samen kan gekeken worden of er een aanpassing of andere functie mogelijk is. Mogelijk kan een driegesprek met de verzuimconsultant van Perspectief opheldering geven.
Wat de oorzaak ook is, door kort verzuim serieus te nemen bevordert u de duurzame inzetbaarheid van uw personeel!
Aan de slag! Voorkom dat kort verzuim frequent wordt!
Heel veel succes met de aanpak van kort verzuim. Mocht u hier graag hulp bij willen of wilt u uw verzuimbeleid aanpakken of uitbesteden? Neem contact met ons op!
Wilt u leren hoe u verzuimgesprekken kunt voeren? Volg dan onze verzuimtraining.
Deze blog is geschreven door:

Roos Mannee
Communicatieadviseur