Specifieke aanpak voor mensen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek
Perspectief mag aan de slag met twee projecten om tweede spoortrajecten te innoveren en verbeteren! In het eerste project wordt onderzocht hoe het tweede spoortraject verbeterd kan worden voor mensen die zijn uitgevallen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek.
Clarinda Mauritz en Mark Temmink zijn vanuit Perspectief betrokken bij dit onderzoek. Hieronder vertelt Clarinda meer over het doel van het onderzoek en hoe het vraagstuk wordt onderzocht.
Het doel van het onderzoek
“34% van het totale verzuim komt door psychische klachten en/of verslavingsproblematiek”, vertelt Clarinda. “Deze groep heeft mogelijk last van traumaverwerking, angst, een depressie, een verslaving of een burn-out. Wij denken dat de mensen die hiervan in het tweede spoortraject terecht komen, geholpen kunnen worden door een specifieke aanpak te gebruiken die bestaat uit twee onderdelen: het samenwerken met ervaringsdeskundigen en het inzetten van motiverende gespreksvoering.”
“De eerste methodiek - het samenwerken met ervaringsdeskundigen - is ontstaan binnen de ggz en verslavingszorg en breidt zich steeds verder uit naar andere sectoren, zoals de jeugdzorg, het sociaal domein en de re-integratie. De ervaringsdeskundigen hebben zelf ervaring met een ontwrichtende situatie (in dit geval een psychische aandoening en/of verslavingsprobleem) en kunnen vanuit daar anderen ondersteunen bij hun verwerking en herstel. De ondersteuning is gebaseerd op herkenning, erkenning en begrip van ‘binnenuit’ en staat in dienst van het herstelproces. De inzet van ervaringsdeskundigen is binnen de ggz en verslavingszorg uitgebreid onderzocht en als effectief bevonden; het vergroot de eigen kracht en het herstel. Het effect bij tweede spoor is nog onbekend."
“De tweede methodiek - het inzetten van motiverende gespreksvoering - is een klantgerichte, directieve methode om iemand intrinsiek te motiveren tot verandering door ambivalentie (een mentale staat waarbij je tegelijk twee conflicterende emoties ervaart over hetzelfde onderwerp) te verkennen en op te lossen. Deze methodiek werkt in de ggz al goed bij de doelgroep. Het effect bij tweede spoor is ook hier nog onbekend.”
“Door middel van dit onderzoek willen we erachter komen of het gebruik van deze specifieke aanpak inderdaad goed werkt.”
Hoe wordt dit onderzocht?
“Voor het onderzoek werken we onder andere samen met het Trimbos-instituut, VNO-NCW, Veluwe Portaal, Ixta Noa, MIND en De Hoop (ggz). Samen hebben we een aantal specifieke arbeidsmarktregio’s (Stedendriehoek, Noordwest Veluwe, Amersfoort, Food Valley, Midden Gelderland, Rijk van Nijmegen, Zwolle, Groningen en Friesland) vastgesteld waarin medewerkers met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek gebruik gaan maken van de specifieke aanpak, zoals hierboven omschreven. Dit is de onderzoeksgroep. Daarnaast is er een controlegroep die bestaat uit medewerkers met dezelfde klachten uit overige arbeidsmarktregio’s. Zij krijgen de huidige aanpak. Zo kunnen we goed vergelijken of de mensen uit de onderzoeksgroep echt een grotere kans hebben om passend, betaald en fijn werk te vinden dan de mensen uit de controlegroep. Als dit het geval is, kunnen meerdere re-integratiebureaus de specifieke aanpak straks gebruiken.”
“Het totale onderzoek duurt vier jaar, dus tot ongeveer 2027. Zo kunnen we iemand goed volgen. In mei starten we met de uitvoering.”
Wilt u uw medewerker aanmelden voor het onderzoek?
Dat kan! We zijn op zoek naar medewerkers uit de regio’s Stedendriehoek, Noordwest Veluwe, Amersfoort, Food Valley, Midden Gelderland, Rijk van Nijmegen, Zwolle, Groningen en Friesland die kampen met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek en die mee willen werken aan het onderzoek. Meer informatie hierover of wilt u uw medewerker aanmelden? Stuur dan een mail naar Clarinda Mauritz via clarindamauritz@perspectief.eu.
Benieuwd naar het andere onderzoek? Lees dan dit verhaal.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker