Voorkom langdurig verzuim: 6 tips van een arts
In deze blog vertelt Yara, adviseur duurzame inzetbaarheid, coach en arts bij Perspectief, alles over het voorkomen van langdurig verzuim
1. Investeer in (verzuim)preventie en voorkom uitval
Preventie in de zorg, oftewel het zoveel mogelijk voorkomen van ziekte, wordt steeds belangrijker. Zo meldde de NOS laatst al dat meer aandacht voor preventie doemscenario’s in de zorg moet voorkomen.
Bij Perspectief zien we dat meer aandacht voor preventie onder andere leidt tot minder verzuim door burn-outs. En juist in tijden zoals deze, waarin er veel personeelstekorten zijn en mensen veel ballen tegelijk omhoog moeten houden, is het daarom goed om hier als werkgever/leidinggevende aandacht aan te besteden. In deze blog geeft Yara, arts bij Perspectief, meer toelichting over dit onderwerp en vertelt ze hoe u aandacht besteedt aan preventie.
2. Heb oog voor duurzame inzetbaarheid
“Preventie gaat over het zo goed mogelijk inrichten van de organisatie om medewerkers op een gezonde manier aan het werk te houden en uitval (door het werk) te voorkomen”, vertelt Yara. “Om dit te doen, is het allereerst belangrijk om oog te hebben voor duurzame inzetbaarheid, oftewel de fitheid van medewerker en organisatie op fysiek-, mentaal-, organisatie- en loopbaanniveau. Als medewerkers namelijk mentaal en fysiek gezond zijn, hun werk- en privébalans op orde hebben, op hun plek zitten binnen de organisatie en te maken hebben met veilige arbeidsomstandigheden is de kans dat zij uitvallen een stuk kleiner.”
3. Veerkracht voorkomt verzuim
“Ook de veerkracht van de medewerkers, oftewel de mindset, speelt een rol. Hoe gaan de medewerkers om met de situatie? Deze veerkracht kunnen de medewerkers trainen. Hoe groter de veerkracht des te kleiner de kans op uitval. Echter is het een gegeven dat medewerkers ziek worden. We kunnen ziekte dus niet geheel voorkomen.”
4. Weet hoe u met bepaalde situaties omgaat bij dreigend verzuim
“Daarnaast is het belangrijk dat u als werkgever/leidinggevende weet hoe u met bepaalde situaties omgaat. Wat we vaak zien is dat werkgevers/leidinggevenden niet precies weten hoe ze moeten reageren als medewerkers een bepaald probleem, denk bijvoorbeeld aan werkstress, aankaarten. Als u op een verkeerde manier reageert, levert dit mogelijk meer stress op voor de medewerkers. Dit wilt u het liefst voorkomen. Er zijn daarom verschillende trainingen die werkgevers/leidinggevenden leren hoe zij met dit soort situaties kunnen omgaan. Ook kunt u met werkstress aan de slag gaan door middel van de tips uit deze blog.”
5. Maak gebruik van een preventief consult bij dreigend verzuim
“Uw medewerkers kunnen ook gebruik maken van een preventief consult om uitval te voorkomen. Een preventief consult kan de medewerker zelf aanvragen, maar dit kunt u ook doen voor uw medewerker. Tijdens het preventieve consult bepaalt de (bedrijfs)arts samen met de medewerker wat er nodig is om op een gezonde manier aan het werk te blijven en uitval te voorkomen.”
“Laatst sprak ik een medewerker van een school die ooit met een burn-out was uitgevallen. Door extra werkzaamheden in combinatie met een hogere werkdruk door de coronacrisis, ervaarde hij klachten die hij herkende van zijn eerdere burn-out. Om te voorkomen dat het opnieuw uit de hand liep, kwam hij preventief bij mij op het spreekuur. In het preventieve consult hebben we de situatie in kaart gebracht en heb ik hem handvatten gegeven om gezond aan het werk te blijven. Hiermee ging hij naar zijn leidinggevende. Samen hebben ze een plan gemaakt, waardoor hij gelijk merkte dat de situatie beter behapbaar werd.”
“In dit voorbeeld zie je dat zowel de medewerker als de leidinggevende de signalen van de medewerker serieus namen en hierop anticipeerden. Door aanpassingen in de taakinhoud werd in dit geval voorkomen dat de medewerker opnieuw uitviel met een burn-out.”
6. PMO en RI&E inzetten als instrumenten verzuimpreventie
“Naast het toepassen van de bovenstaande tips kunt u ook nog een preventief medisch onderzoek (PMO) aanbieden en een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uitvoeren. Bij het PMO wordt door middel van een vragenlijst onderzoek gedaan naar de gezondheid van uw medewerkers. Aan de hand van de uitslag kunnen (eventuele) activiteiten (interventies) ingezet worden om de gezondheid van uw medewerkers, en dus uw organisatie, te verbeteren. Als arts doe ik bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheidsgesprekken. Hierin ga ik in gesprek met mensen die tijdens het PMO minder goed scoren, maar nog niet zijn uitgevallen. Door met ze in gesprek te gaan, probeer ik ervoor te zorgen dat ze niet alsnog uitvallen.”
“Bij de RI&E worden de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van uw organisatie in kaart gebracht en wordt er een plan van aanpak gemaakt zodat u weet waarmee u aan de slag kan om de situatie binnen uw bedrijf te verbeteren.”
Wilt u aan de slag met verzuimpreventie?
Als Vitaalste Bedrijf van Nederland staat preventie hoog bij ons op de agenda en willen we dit thema uitdragen naar onze klanten. We denken daarom graag met u mee. Perspectief biedt verschillende mogelijkheden aan om u op het gebied van preventie te ondersteunen. Zo bieden wij workshops en trainingen aan om de veerkracht van medewerkers te vergroten en om leidinggevenden te trainen over de omgang met medewerkers. Daarnaast kunt u bij ons ook een PMO, RI&E of preventief consult afnemen.
Deze blog is geschreven door:
Denise Beuving
Communicatiemedewerker